2017. február 2., csütörtök

Iohannis felmosta a padlót Liviu „betűről betűre” Dragnea bűnbandájával

Az államfő csütörtöki sajtóértekezletén bejelentette: a Legfelső Bírói Tanács után ő is az Alkotmánybírósághoz fordult a balliberális kormány „elefántjai” miatt.


Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Grindeanu-kormány, Carmen Dan, btk.-módosítás, Románia,
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Klaus Iohannis úgy értékelte: a kormány az igazságszolgáltatással nyilvánvalóan alkotmányos természetű jogvitába keveredett, amelyet csak a taláros testület tud rendezni.

Az elnök azt mondta: mély benyomást hagytak benne az előző napi nagyszabású tüntetések, amelyekkel az emberek egyértelműen kifejezték, hogy jogállamot akarnak és nem értenek egyet a kormány sürgősségi rendeletével.

Iohannis írásos magyarázatot kért Carmen Dan belügyminisztertől arra, hogy miért nem szigetelte el a csendőrség a tüntetés megzavarásának szándékával érkező erőszakos csoportokat, és miért engedte, hogy a békés tüntetők közé provokátorok vegyüljenek, akiknek érkezéséről „előre tudott”.

Az államfő arra utalt, hogy a Román Hírszerző Szolgálat előre figyelmeztette a belügyminisztériumot, hogy futballhuligánok készülnek incidensekkel megzavarni az utóbbi két évtized legnagyobb romániai demonstrációját Bukarestben, amelyen több mint 150 ezer ember tiltakozott békésen a Grindeanu-kormány eljárása ellen, amíg egy erőszakos csoport és a csendőrség közti összecsapások miatt végül el kellett menekülniük a térről.
Azért van az országnak kormánya, hogy kezelje az ilyen helyzeteket, és nem azért, hogy éjszaka hozzon sürgősségi rendeleteket” — jegyezte meg az államfő.
Iohannis egy újságírói kérdésre reagálva kitért arra az — igazságügyi tárca által cáfolt — értesülésre is, miszerint a Grindeanu-kabinet egyetlen szervezetbe készülne összevonni a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni vádhatóságot (DIICOT).
A kormány azt is megígérte, hogy nem fogja sürgősségi rendelettel módosítani a büntetőjogot és nem tűzi ezt bejelentetlenül napirendre. Most döntsék el Önök, hogy hihetünk-e még bennük. Én azt szeretném világosan megüzenni a kormánynak: el a kezekkel a DNA-ról!” — szögezte le Iohannis.
Egy másik újságíró kérdésére, aki arról faggatta az elnököt, mi a véleménye arról, hogy Liviu Dragnea — állítása szerint — nem tudott a kormány sürgősségi rendeleteiről, és nem is ismeri azok tartalmát, Iohannis visszakérdezett:

„Liviu »betűről betűre« Dragneáról beszélünk?”

Az államfő arra utalt, hogy a Grindeanu-kabinet beiktatása előtt az SZDP elnöke azt hangoztatta, hogy ő az egyedüli, aki szóról szóra ismeri a kormányprogramot és politikai felelősséget vállalt a kabinet mindennemű intézkedéséért.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy