2017. február 3., péntek

Háromszázezer ember az utcán Romániában

Pénteken mintegy 300 ezer ember tüntetett Románia-szerte a balliberális kormány fű alatt, sunyi módon, sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a -perrendtartást módosító rendelete ellen.


alkotmánybíróság, btk.-módosítás, Florin Iordache, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Románia
Az 1989-es forradalomkor sem vonult ennyi ember az utcára Romániában — Fotó: Robert Ghement/EPA/MTI
Este tízkor és tizenegykor a bukaresti kormánypalota előtt a 150 ezer fős tömeg egy emberként énekelte a himnuszt.

Akár csak az ezt megelőző estéken az emberek síppal, dobbal, kürttel, pannókkal érkeztek a helyszínre.

A tiltakozók között minden korosztály előfordult idős emberektől gyerekekig, akik közül egyesek feliratokat tartanak a kezükben, „Kitartok a jövőmért” szöveggel.

alkotmánybíróság, btk.-módosítás, Florin Iordache, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Románia
Fotó: Inquam Photos/Digi24
A korábbi napokban az emberek kézzel írott feliratokkal vonultak, pénteken sok táblán nyomtatott feliratot lehetett látni: „Vonjátok vissza a rendeletet” — ez volt a leggyakoribb szöveg.

Néhányan projektorokat hoztak, amellyel a kormány szomszédságában lévő épületre vetítettek olyan kormányellenes jelszavakat, mint „Románia, ébredj fel!”, „Következő kérdés: mikor vonjátok vissza?”, vagy „Éjszaka, mint a tolvajok”:

alkotmánybíróság, btk.-módosítás, Florin Iordache, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Románia
Fotó: Inquam Photos/Digi24
Romániában a negyedik egymást követő napon tüntettek az emberek. A tiltakozások szombaton folytatódnak.

A tiltakozási hullám az egész országon végigsöpört


Országszerte tízezrek vonultak az utcára: tüntetések vannak, illetve voltak többek között Jászvásárban, Kolozsváron, Botoşaniban, Brassóban, Csíkszeredában, Brăilán, Galacon, Nagyszebenben, Craiován, Sepsiszentgyörgyön, Konstancán, Temesváron, Zilahon, Ploieştien, Besztercén, Nagyváradon, Resicán, Vasluiban, Bârladon, Botoşaniban, Nagybányán, Piteştien, Slatinán, Târgovişten, Târgu Jiun, Alexandrián, Suceaván, Tulceán, Marosvásárhelyen, Segesváron, Szászrégenben és Dicsőszentmártonban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy