2017. február 26., vasárnap

Gyengébb minőségű élelmiszerek — Nagy hűhó semmiért?

Sorin Minea, a Romalimenta nevű román érdekvédelmi szervezet elnöke szerint eddig sem volt titok, hogy a gyártók Kelet-Európát, így Romániát is, másodrangú piacnak tekintik, azt kínálják, amire kereslet van, és sajnos az olcsó áru a kelendőbb.


Romalimenta, Sorin Minea, élelmiszer, gazdaság, minőségi ellenőrzés, Románia, Európai Unió, élelmiszerek minősége
Mit etetnek velünk? — Fotó: Kallos Bea/MTI
A szakember szerint elsősorban a fogyasztón múlik, hogy milyen minőségű élelmiszertermékek kerülnek az üzletek polcaira.

Az elmúlt napokban több közép-kelet-európai ország is felrótta: a nagy nemzetközi cégek gyengébb minőségben kínálják ugyanazt az árut Nyugat-Európában, mint a kelet-európai üzletekben.
Nagy hűhó semmiért. Ehhez hasonló élelmiszerbotrány robbant ki 5 évvel ezelőtt is, furcsállom, hogy most ismét kipattant. Az Európai Bizottság akkor világos választ adott: a feldolgozó nem vonható felelősségre, ha betartja mindazt, amit a címkén feltüntet. A fogyasztóknak kellene elutasítaniuk a gyenge minőségű termékeket. Romániát másodrangú piacnak tekintik, ahol az olcsó árucikkek a kelendők” — nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Romalimenta elnöke.
Néhány nappal ezelőtt Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter bejelentette, országa kérni fogja az Európai Uniótól, tiltsa be az ugyanazon márkájú, de a nyugati országokban megvásárolhatónál gyengébb minőségű élelmiszerek Kelet-Európában történő forgalmazását. Hasonló álláspontra helyezkedett korábban Magyarország és Szlovénia is.

Sorin Minea hangsúlyozta, ez esetben nem lehet törvénysértésről beszélni, hiszen egyelőre annyit jelentettek ki, hogy a Kelet-Európában forgalmazott termékek gyengébb minőségűek a nyugat-európai üzletekben találhatóknál.
Ha én Romániában 3 lejért adom a prágai sonkát, Németországban pedig 30 lejért, de a romániai termék címkéjén feltüntetem, hogy glutamátot tartalmaz, a németországin pedig nincs ilyen, nem követtem el törvénysértést” — magyarázta Minea.
Az Agroalimenta elnöke hozzátette, a nagy gyártók körében bevett szokás, hogy eltérő összetételű termékekkel látják el a különböző országok piacát, illeszkedve az országonként változó ízlésvilághoz.
A Coca-Cola gyártója például más terméket kínál Amerikában, és mást Európában, mert nem egyforma az emberek ízlése. Ugyanazon oknál fogva más íze van a kávénak Németországban, és más Romániában, de előfordulhat, hogy a romániai termék olcsóbb, tehát gyengébb minőségű is, a gyártó pedig ilyenkor azzal érvel, hogy ezt kéri a piac” — fogalmazott a szakember.
Minea szerint a fogyasztót meg kell tanítani arra, hogy minőségi élelmiszereket vásároljon, e tekintetben pedig az egészségügyi minisztériumé és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságé a fő felelősség.

A vásárlónak minden alkalommal fel kell tennie magának a kérdést, hogy miért kínálják több árban a prágai sonkát, hogy egyik miért drágább, mint a másik.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy bizottságot létesített a szaktárca annak kiderítésére, hogy Romániában is fennáll-e az eltérő minőségű élelmiszerek problémája.

A visegrádi négyek — Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia — kormányfői rendkívüli találkozót tartanak jövő héten, és kérni fogják az Európai Uniótól, hozzon intézkedéseket azon vállatok ellen, amelyek gyengébb minőségű termékeket szállítanak a szegényebb országokba, mint a nyugat-európai üzletekbe.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres