2017. február 2., csütörtök

Grindeanu nem vonja vissza a Dragnea-rendeletet

A román szocialista kormány nem vonja vissza a büntető törvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi rendeletét — közölte Sorin Grindeanu miniszterelnök csütörtökön.


Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, btk.-módosítás, Románia, közkegyelem
Liviu Dragnea és Sorin Grindeanu — Fotó: Alexandra Pandrea/Mediafax
A kormányfő Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Pártelnökével közösen tartott sajtóértekezletén először lépett nyilvánosság elé az utóbbi két évtized legnagyobb tüntetéseit, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi rendelet kedd esti elfogadása óta.

Elmondták: az SZDP végrehajtó bizottsága egyhangú szavazattal bizalmáról biztosította Grindeanut, a miniszterelnök pedig — akinek a távozását több százezer tüntető követelte előző nap — nem mond le.

Dragnea leszögezte: az SZDP nem szervez ellentüntetést, „nem akar egymillió embert utcára szólítani”, hogy ne uszítsa a román állampolgárokat egymás ellen. Az SZDP aláírásgyűjtéssel akar lehetőséget teremteni arra, hogy választói kifejezzék támogatásukat politikája iránt.

A pártelnök felhívta a figyelmet: az SZDP tisztességesen nyert választásokat, a törvényeket és alkotmányt betartva, legitim módon kormányoz, ezért minden, a kormány tevékenységének aláásását célzó próbálkozást a törvényes rend elleni destabilizálásnak tekint.

Dragnea azt állította, tiszteli a jóhiszemű tüntetőket és jogukat véleményük kifejezéséhez, ugyanakkor elítélte azokat a „vélhetően lefizetett” rendbontókat, akik összetűzést provokáltak a csendőrséggel. Szerinte a belügyi egységek szakszerűen kezelték az előző napi erőszakos cselekményeket, amelyekért szerinte Klaus Iohannis államfőt terheli az erkölcsi felelősség.

Az SZDP elnöke kifejtette: a tüntetőket egy profi hazugságkampánnyal vezették félre.

A pártelnök kitérő választ adott arra, hogy vajon Románia legfőbb szövetségeseit is félrevezették-e, és ennek tulajdonítja-e, hogy hat nyugati ország nagykövete közös állásfoglalásban fejezte ki aggodalmát a kormány keddi döntése miatt, amellyel szerintük aláaknázta Romániának a jogállam megerősítése és a korrupcióellenes harcában az elmúlt tíz évben elért eredményeit. Dragnea annyit mondott, hogy figyel jelzéseikre, és biztosította őket, hogy a korrupcióellenes harc a kormány egyik fontos célkitűzése.

Dragnea hazugságnak nevezte, hogy az ellene indított második büntetőpert megszüntetné a rendelet, kérdésre válaszolva azonban elismerte, hogy a hivatali visszaéléssel kapcsolatos vádat ejteni kell. 


Elmondta: ügyvédei megpróbálják elérni az első büntetőperében rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítélet megsemmisítését, amelyet formailag hiányosnak tart. Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a miniszterelnöki tisztségre pályázik, és azért próbál megszabadulni priuszától, hogy elhárítsa ennek jogi akadályát.

Grindeanu elmondta, nem az éj leple alatt fogadták el a vitatott kormányrendeletet, hiszen máskor is előfordult, hogy a kormány későig dolgozik, és szerinte a kabinet betartotta a szabályokat, hiszen a rendelet elfogadását társadalmi vita előzte meg, és (egy korábbi szövegváltozatról) a legfelső bírói tanács véleményét is kikérték.

A rendelet sürgősségét Grindeanu azzal indokolta, hogy már két hete tüntettek az országban azok, akiket azzal vezettek félre, hogy a kormány amnesztiára és közkegyelemre készül, ezért maga kérte az igazságügyi minisztert, mielőbb terjessze be végleges tervezeteit, hogy lezárják az ügyet.

Miután a Btk-módosítás ellenzői megtudták, hogy a kormány nem vonja vissza sürgősségi rendeletét, csütörtök este ismét tüntetők vonultak utcára Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.