2017. február 6., hétfő

Itt a kelemeni javaslat arra, hogy mit tegyen az RMDSZ a bizalmatlansági szavazáson

Az RMDSZ elnöke azt javasolja a szövetség honatyáinak, vegyenek részt a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján, de ne szavazzanak.


Kelemen Hunor, RMDSZ, Grindeanu-kormány, bizalmatlansági indítvány, Románia, btk.-módosítás, közkegyelem, Liviu Dragnea
Az RMDSZ képviselőházi frakciója — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva a szövetségi elnök hozzátette: ez egyelőre csak az ő személyes javaslata, az RMDSZ-frakciók keddi együttes ülésén születik döntés ebben a kérdésben.

Kelemen úgy véli, jelen pillanatban nincs esély arra, hogy az indítvány megszerezze a kormánybuktatáshoz szükséges szavazatszámot, hiszen a koalíció 54%-os többséggel bír a parlamentben. Ugyanakkor véleménye szerint az indítvány benyújtóinak és aláíróinak nem az a céljuk, hogy átvegyék a hatalmat, hanem hogy vitát kezdeményezzenek.

A szövetségi elnök ismét bírálta a kormányt, amiért a parlament megkerülésével, sürgősségi rendelettel próbálta módosítani a büntetőjogot.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a kormányfőnek és az igazságügyi miniszternek le kellene-e mondania, Kelemen úgy válaszolt, nem akar tanácsokat osztogatni, de vélhetően „politikai és személyi következményei” is lesznek az elmúlt napokban történteknek.

Az RMDSZ-frakció kedden elfogadta Kelemen javaslatát


Ennek értelmében a szövetség törvényhozói nem vesznek részt a Grindeanu-bábkormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány szavazásán, de az azt megelőző vitában kifejtik álláspontjukat a jogállamiságról.


Kelemen Hunor azzal indokolta a döntést, hogy sem a kormánybuktató kezdeményezésre, sem ellene nem tudnak „jó lelkiismerettel” szavazni:

  • egyfelől a Grindeanu-kormány téves döntéseket hozott a büntető törvénykönyv és perrendtartás módosításakor. Mind az alkalmazott módszer, mind a módosítás tartalma elfogadhatatlan, így az RMDSZ-frakció nem szavazhat a bizalmatlansági indítvány ellen.
  • másfelől az ellenzék semmilyen alternatívát — miniszterelnök-jelöltet vagy kormányprogramot — nem javasol, ezért az RMDSZ-frakció a bizalmatlansági indítvány mellett sem teheti le voksát.


Quo vadis, román jogállam?


A vitában azért vesz részt az RMDSZ, mert ezt jó alkalomnak tekinti, hogy a parlament gyakorolja a kormány feletti ellenőrző szerepét, a jogállamiság témáját pedig kiemelkedően fontosnak tartja.

Kelemen Hunor szerint nyíltan kell beszélni arról, hogy működik-e egyáltalán Romániában a jogállamiság, és szétválasztották-e a hatalmi ágakat, „vagy ez csak fikció”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/vhegy