2017. február 5., vasárnap

Félmillióan követelik a kormány lemondását Romániában

A kifogásolt sürgősségi kormányrendelet hatálytalanítása után is folytatódtak Romániában a tiltakozó megmozdulások vasárnap.


btk.-módosítás, Florin Iordache, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, Románia, OUG 13
Románia tovább forrong — Fotó: Bogdan Cristel/EPA/MTI
Bukarestben és az ország nagyvárosaiban összesereglett tüntetők a balliberális kormány lemondását követelik, Sorin Grindeanu kormányfő azonban közölte, nem mond le.

A kormánypalota előtti téren több mint 300 ezer ember gyűlt össze: az emberek nem bíznak már a kormányban, miután korábbi ígéretei és a tiltakozási hullám ellenére kedden váratlanul enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán.

A forradalom gyermekei


btk.-módosítás, Florin Iordache, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, OUG 13, PSD-ALDE, Románia
Forrás: Facebook

Vasárnap este Románia szinte valamennyi nagyobb városában még nagyobb számban — egyes becslések szerint több mint hatszázezren — vonultak utcára a tüntetők, mint az előző napokon, a kormány távozását követelve.


A külföldön dolgozó román vendégmunkások Európa számos városában rendeztek szolidaritási tüntetést.

A tüntetők kormányellenes rigmusokat skandáltak, és táblákat tartottak a magasba, olyan feliratokkal, mint: „Még a szkeptikusok is hiszik, hogy lehet!”, „We R The Champions!”, „The more laws, the less justice — Cicero”, „Amikor majd számoltok bennünket, adjatok hozzá még 64-et!!!#Colectiv”, „Nem akarunk elmenni. Menjetek inkább ti!”, „A forradalom gyermekei vannak itt!”.

Bukarestben a tüntetők egy több mint tíz méter hosszú molinót is kifüggesztettek, amelyen ez a felirat áll: „Sikerrel jártatok!... Összefogtunk!”

Pontban 21 órakor a kormánypalota előtt tiltakozók elemlámpákkal és mobiltelefonjaikkal világítani kezdtek, majd néhány perc elteltével elénekelték a himnuszt:A kormányfő nem mond le


Sorin Grindeanu miniszterelnök a tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu hírtelevíziójának (Antena 3) nyilatkozva leszögezte: nem hajlandó lemondani, pártja nemrég nyert választásokat, a kormányt pedig csak a parlament válthatja le, bizalmatlansági indítvánnyal.

Nemcsak lopnak, de hazudnak is


Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke egy másik köztörvényes bűnöző, a jelenleg szökésben lévő és nemzetközi körözés alatt álló Sebastian Ghiță által finanszírozott România TV meghívottjaként kifejtette: a hatodik napja tartó tiltakozási hullám nem spontán tüntetés-sorozat, hanem profik által szervezett politikai megmozdulás, amelynek a legitim kormány megdöntése a célja.

Az SZDP elnöke Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a válság elhúzódásáért, emlékeztetve, hogy az egyik tüntetésen való részvételével és kijelentésével hozzájárult az emberek lázításához.

Dragnea kijelentette, az államfőtől várja, hogy hazaküldje a tüntetőket, miután elérték a vitatott kormányrendelet hatálytalanítását.

Iohannis szóvivőjén keresztül reagált a vitatott kormányrendelet hírére. Az államfő leszögezte: a kabinet súlyos hibát követett el, és felelős az általa előidézett válság megoldásáért.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy