2017. február 23., csütörtök

Ezért vonták vissza Budapest olimpiai pályázatát

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője csütörtök reggel az ATV Start című műsorában adott magyarázatot arra, hogy miért nem várták meg az olimpiával kapcsolatos Momentum-féle népszavazás kimenetelét.


Olimpia 2024, Budapest, Momentum Mozgalom, budapesti olimpiai pályázat
Budapest olimpiai pályázatát népszerűsítő festéssel ellátott Wizz Air-repülőgép — Forrás: Budapest Airport
A politikus szerint a pályázat győztesének szeptemberi kihirdetéséig nincs elegendő idő kampányolni és népszavazni, s közben lobbizni is.

Kósa a műsorban elmondta: legkorábban július 16-ára lehetett volna kitűzni a helyi népszavazást, de ha „az időhúzásban érdekeltek” élnek a fellebbezési lehetőségekkel, akkor csak októberben lehetett volna azt megtartani.

A lobbizást késő lenne elkezdeni már májusban is, emellett a pályázat győzteséről szeptemberben dönt a NOB, így egy „eleve vesztes ügybe hajszoltuk volna bele magunkat” — fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Kósa Lajos arról is beszélt: ha tavaly írtak volna ki népszavazást az olimpiáról, akkor a pályázat beadásának határidejéről maradtak volna le. A pályázat beadásakor is ki lehetett volna írni a népszavazást, de ha olyan ügyről akar valaki népszavazást tartani, „amiről teljes a politikai konszenzus, akkor azt nagyon meg kéne indokolni, hogy miért” — tette hozzá.
A magyar kormány, a budapesti önkormányzat, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció szerda este jelentette be, hogy a budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapestnek, azzal indokolva a döntést, hogy megbomlott a nemzeti egység a pályázat ügyében.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/ATV