2017. február 4., szombat

Időt nyert az utca: a Grindeanu-kabinet eltörli a korrupciót legalizáló rendeletet

A román kormányfő szombat este bejelentette: a kabinet hatálytalanítani fogja a nagyszabású tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi rendeletét.


btk.-módosítás, Florin Iordache, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, Románia
Sorin Grindeanu — Forrás: gov.ro
Döntését az ország megosztottságával indokolta, amelyet — mint mondta — el akar kerülni.

Hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenes cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.
Hoztunk néhány döntést ezekben a napokban. Az első az, hogy holnapra sürgősségi ülést hívunk össze, és eltöröljük a rendeletet. (...) Nem szeretném, ha megosztanánk az országot” — fogalmazott a kormányfő.
A bejelentés idején 160 ezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

Törlés, visszavonás, hatálytalanítás vay elnapolás?


Grindeanu láthatóan ideges volt, rövid beszéde alatt folyton izgett-mozgott, üres frázisokat pufogtatott, számos nyelvtani hibát ejtett és meglehetősen zavarba ejtően fogalmazott.


Előbb a „hatálytalanítás” kifejezést használta, azért — magyarázta —, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle. Rögtön azután arról beszélt, hogy még keresik a megfelelő jogi megoldást — „legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás” — arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.

A miniszterelnök hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé. Vasárnap tisztázódott, hogy ez egészen pontosan mit is jelent: a büntető törvénykönyv módosításáról nem mondott le a kormány (értsd: Liviu Dragnea), csak az azonnali hatálybalépéséről.

Altă întrebare!


Grindeanu kijelentette: a felelősség az Igazságügyi Minisztériumot, és a tárcavezetőt terheli. A kormányfő szerint Florin Iordache főként abban hibázott, hogy rosszul kommunikálta a kormányrendelet érveit, ezért „vállalja ennek következményeit”.
Nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett” — közölte a kormányfő.
A Szociáldemokrata Párt vezetői szombaton adták első jelét a meghátrálásnak, amelyet azonban azzal a nyilvánvaló csúsztatással magyaráztak, hogy meg akarják előzni a „megalázott SZDP-szavazók” ellentüntetését, a két tábor közti konfrontációt.

Romániában az utóbbi két évtized legnagyobb tiltakozó mozgalmát váltotta ki az, hogy a kormány a legfelső bírói tanács véleményezése nélkül kedd este a kormányülés napirendjén nem szereplő sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot. Az ország nagyvárosaiban estéről estére százezrek vonultak az utcára az intézkedés ellen, amelynek valódi célja az volt, hogy megmentse a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/vhegy