2017. február 2., csütörtök

Egyre nagyobb erővel tombol a népharag Romániában

Románia számos városában vonultak ismét utcára az emberek csütörtök este — a Digi24 hírtelevízió becslése szerint közel 250 ezeren demonstráltak országszerte.


amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Fiatalok, idősebbek, szülők és gyerekek egyaránt voltak a tömegben — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Bukarestben mintegy kilencvenezer ember tüntetett békésen, a közúti rendőrség minden sugárutat lezárt a forgalom elől, amely a kormánypalota előtti Győzelem térre vezet.

Kolozsváron 25 ezren, Temesváron 15 ezren, Nagyszebenben 12 ezren, Brassóban 8 ezren, Bákón 5 ezren, Piteștien kétezren, Nagyváradon 3 ezeren, Konstancán pedig több mint hétezren vonultak az utcákra.

A tüntetők egy része kormányellenes feliratokat vagy román nemzeti zászlót tartott a kezében, sípokat fújtak vagy doboltak és a himnuszt énekelték; olyan feliratokat emeltek a magasba, mint: „Nem tudjátok az összes nemzedéket megvásárolni”, „Románia — jogállam”, „A DNA vigyen el titeket”, „Erőszakmentességet! Ne bántsátok a csendőröket”.

amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Vonjátok vissza és húzzatok el — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A tüntetők létszáma este 11 után csökkenni kezdett. A fővárosban éjfél után ért véget a békés tüntetés.

A tömegben a csendőrség által terjesztett, nyomtatott lapokat osztogattak, amelyeken békés tüntetésre és a konfliktusoktól való elhatárolódásra kérték az embereket.

A tiltakozók közül néhányan forró teát osztogattak, többek között a kormánypalotát őrző csendőröknek is.

A tüntetés végén néhányan elkezdték zsákokba gyűjteni a tömeg által a helyszínen hagyott hulladékot.Ez volt a harmadik egymást követő este, amikor a tömegek az utcán demonstráltak. A tüntetések pénteken folytatódnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/Mediafax/Digi24/vhegy