2017. február 16., csütörtök

Csíkszeredában sem maradhat a Városháza felirat

Egy jogerős bírósági ítélet értelmében 30 napon belül el kell távolítani a Városháza feliratot a csíkszeredai polgármesteri hivatal homlokzatáról.


kétnyelvűség, kisebbségi jogok, Románia, Székelyföld, Csíkszereda, városháza-felirat, nemzeti jelkép, Dan Tanasa, ADEC
A „Polgármesteri Hivatal”-t még lenyelik, de a „Városháza” és a „Községháza” sérti a fülüket — Forrás: Wikipédia/CCA 3.0 Unported
A polgármesteri hivatal valamennyi romániai jogorvoslati lehetőséget kimerített a felirat védelmében.

A marosvásárhelyi táblabíróság azt a rendkívüli perorvoslati kérelmet is elutasította, amelyben a hivatal és az önkormányzat a korábban kimondott jogerős ítélet megsemmisítését kérte.

A Városháza felirat eltávolításáért a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tănasă blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nyújtott be keresetet 2015 novemberében.


A bíróság mind első fokon, mind másodfokon elfogadta a felperes érvelését, mely szerint a román intézménynév magyar megfelelője a polgármesteri hivatal, nem pedig a városháza.

A hivatal bejáratánál egyébként a törvényes előírásoknak megfelelően is olvasható az intézmény nevét románul és magyarul is megjelölő tábla. Ezen a Polgármesteri hivatal megnevezés szerepel.
Számtalan székelyföldi településen helyezték vissza az elmúlt évtizedekben felújított polgármesteri hivatalok homlokzatára a vakolatból kidomborított vagy a vakolatra festett Városháza, illetve Községháza feliratokat. A székelyföldi románokat ért — vélt — jogsérelmek ellen fellépő ADEC és alapítója több tucat pert indított e feliratok ellen. A bíróságok valamennyi esetben helyt adtak keresetének.
Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák
Forrás: Krónika via MTI