2017. február 16., csütörtök

Büntetéssel fenyegetik a gyermekeikkel tüntető szülőket

Lia Olguța Vasilescu, a Grindenu-kabinet munka- és családügyi minisztere arra figyelmeztette a kormányellenes demonstrációkon részt vevő szülőket, hogy ha gyermekeiket is elviszik, törvénytelenséget követnek el.


OUG 13, gyermekjogok, Románia, tüntetések Romániában, ANPDCA
Benyújtja a „számlát” a rendőrség? — Fotó: Robert Ghement/EPA/MTI
A miniszter-asszony arra is felhívta a gyermekeiket civil öntudatra tanító és becsületre nevelő szülők figyelmét, hogy a korrupcióellenes családi fellépést a rendőrség tízezer lejig terjedő bírsággal sújthatja őket.

A hetek óta tartó korrupcióellenes megmozdulássorozaton részt vevő fiatal szülők közül sokan gyermekeikkel együtt járnak demonstrálni.


Szombaton, február 4-én „Demokráciafelkészítő” címmel egy gyermekdemonstrációra is sor került Bukarestben, amelyen több ezer szülő vonult ki gyermekével játszani a kormány előtti térre, és a kezükben tartott táblákon, illetve a gyermekekre aggatott feliratokon korrupciómenetes, korrekt országot követeltek a következő nemzedék számára.

A miniszter, aki ellen korrupció gyanújával vizsgálódik a DNA, egy sajtóértekezleten arról számolt be, hogy a gyermekjogvédelmi hatósághoz 29 bejelentés érkezett, amelyek szerint ezek a szülők visszaéltek gyermekükkel

Kiderült, hogy a feljelentések többsége nem nevezte meg a „vétkes” szülőket, egyetlenegy volt közülük névre szóló: egy joghallgató Nicușor Dant, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnökét panaszolta be amiatt, hogy kisgyerekével vett részt a tüntetéseken.

Daniela Gheorghe, a gyermekvédelmi civil szervezetek szövetségének elnöke a Digi24 hírtelevízióban kommentálva az ügyet érthetetlennek nevezte, miért a kormány épülete előtt játszó gyerekekért aggódik a gyermekjogvédelmi hatóság, ahelyett, hogy azoknak a valóban bajba jutott gyerekeknek az ügyét vizsgálná, akik:
  • családi erőszaknak esnek áldozatul,

  • kimaradnak az iskolából,

  • télen kilométereket gyalogolnak a hóban, hogy eljussanak az iskolába,

  • vagy akiket magukra hagytak a külföldön szerencsét próbáló szülők.
A hatósági fenyegetőzés hatására a Facebookon újabb felhívás jelent meg, amely arra biztatja a szülőket, hogy szombaton ismételjék meg a két héttel korábbi „demokráciafelkészítőt” a kormánypalota előtti téren.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy