2017. február 10., péntek

Bíróság elé kell állnia Tăriceanunak

A legfelsőbb bíróság pénteken jogerősen elutasította a szenátus elnöke által emelt eljárási kifogásokat, ezzel a büntetőper túljutott az előzetes szakaszon, és így kezdődhet az érdemi tárgyalás.


Călin Popescu Tăriceanu, DNA, korrupció, ALDE, Tal Silberstein, Dan Andronic, tariceanu-DNA, tariceanu-ICCJ
Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
A korrupcióellenes ügyészség tavaly júliusban emelt vádat a balliberális kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális ALDE társelnöki tisztségét is betöltő politikus ellen.

A gyanú: hamis tanúzás és bűnpártolás


Călin Popescu Tăriceanut tanúként hallgatta ki tavaly áprilisban a brassói DNA két, Bukarest közelében fekvő, államosított telek feltehetően illegális visszaszolgáltatása ügyében.


A DNA szerint a házelnök eskü alatt hazudott, amikor azt állította, hogy nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal, köztük volt tanácsadójával, Tal Silbersteinnel és Dan Andronic befolyásos lapigazgatóval.

Tăriceanu a bűnvádi eljárás elindítása után úgy nyilatkozott: abszurdum azt feltételezni róla, hogy társadalmi pozícióját hamis tanúzással veszélyeztette volna olyanok kedvéért, akikhez semmi köze. Azt állította, hogy a visszaszolgáltatási ügyben már véget ért a nyomozás, amikor őt tanúként kihallgatták, és az ügyészek csak ürügyet kerestek meghurcolásához, amiért rendszeresen túlkapásokkal és titkosszolgálati összefonódással vádolja a DNA-t.

Az előzetes szakaszban a bíróság zárt ülésen dönt a vádlottak elleni esetleges kényszerintézkedésekről, a vádirat törvényességét ellenőrzi formai szempontból, és megvizsgálja, hogy szabályos-e a bűnvádi eljárás. Ha a bíróság szabálytalanságot állapít meg a bűnvádi eljárás menetében, akkor visszaküldi a periratot az ügyészségnek, ellenkező esetben megkezdődik a per érdemi tárgyalása, amely már nyilvános lesz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI