2017. február 24., péntek

Árvíz Székelyföldön

Az időjárás felmelegedése, az esők és a nagy mennyiségű hó hirtelen olvadása miatt, csütörtökön több száz Hargita megyei gazdaságot elárasztott a víz, két iskolában pénteken szünetel az oktatás.


árvíz Székelyföldön, Székelyföld, Hargita megye, Gyergyószárhegy, hóolvadás, Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet
Több száz Hargita megyei gazdaságot elárasztott a víz — Fotó: Facebook/ISU Hargita
Az egyik legérintettebb község Gyergyószárhegy, ahol mintegy 800 háztartás udvaráról, pincéjéből és kútjából szivattyúzták ki a vizet.

A község polgármestere, Danguly Ervin az Agerpresnek elmondta, az önkéntes tűzoltók jelenleg is dolgoznak, munkájukat a ditrói és gyergyóújfalusi önkéntesek segítik.

Szárhegyen a domboldalról lefolyó víz elöntötte az iskolák körüli területeket, az oktatási intézményekbe körülményes a bejutás, ezért úgy döntöttek, hogy pénteken nem lesz tanítás. Az éjszaka folyamán az önkéntes tűzoltók és a polgárőrség segítségével próbálták kiszívni az udvarokon álló vizet.

Gyergyóújfaluban is gondokat okozott az áradás: egy patak kilépett medréből és hat házat valamint 100 pincét és udvart öntött el. A községben mintegy 30 hidat tett tönkre az árvíz, a lakosok homokzsákokkal védik háztartásaikat.

Csíkszentmihályon a csütörtökön lezúduló víz 30 pincét árasztott el és két kilométernyi megyei útszakaszt is elöntött.

A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet csapatai több településen is beavatkoztak az árvízvédelmi munkálatokba: Csíkszentléleken, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Gyergyószárhegyen, Maroshévízen és Csíkpálfalván is dolgoztak.Hargita megyében több órán keresztül esett az eső, a felmelegedés következtében az elmúlt napokban esett hó olvadni kezdett, ezáltal áradásokat okozva. A tűzoltók felhívják a lakosság figyelmét, hogy takarítsák ki a lefolyókat és sáncokat, hogy a lezúduló víznek semmi ne állhasson útjába.

Szombat éjfélig elsőfokú árvízkészültséget rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet 14 megye több folyójára.


Az esőzések és a hóolvadás miatt a következő folyók vízgyűjtő medencéjében áll fenn az áradás veszélye: Visó, Túr, Lápos (Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szatmár megye), Maros (Hargita és Maros megye), Temes, Berzava (Krassó-Szörény és Temes megye), Olt (Hargita és Kovászna megye), Beszterce, Tatros (Hargita és Bákó megye), Bârlad (Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galaţi megye), valamint a Prut Iaşi és Vaslui megyei kis mellékfolyóin.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres