2017. február 14., kedd

Sepsiszentgyörgyi színházigazgató: a kormány a hátsójával gondolta ki a béremeléseket

Anna Maria Popa, az Andrei Mureşanu színház menedzsere amiatt fakadt ki, mert kiderült: hiába kaptak jelentős béremelést a színművészek, az önkormányzatok többségének nincs anyagi fedezete arra, hogy életbe léptesse a kormány nagyvonalú rendeletét.


Sepsiszentgyörgy, Andrei Mureșanu Színház, Tamási Áron Színház, Anna Maria Popa, béremelés, sepsiszentgyörgyi önkormányzat
Tragikomédia a javából: a Grindeanu-kormány ezt az intézkedését sem gondolta végig — Fotó: Tim Green/CC-BY 2.0
Ráadásul a kormány galád módon polgármesteri hivatalok nyakába varrja a felelősséget, a színház-menedzsereket pedig kellemetlen helyzetbe hozza, azzal, hogy a probléma orvoslására a személyzet lefaragását ajánlja.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kedden az Agerpresnek elmondta: értesítette a Tamási Áron és az Andrei Mureşanu színházak vezetőit arról, hogy a helyi költségvetés nem bír meg ilyen mértékű fizetésemelést, a polgármesteri hivatalnak nincs anyagi fedezete arra, hogy életbe léptesse a 2017/2-es sürgősségi kormányrendeletet, ezért az 50 helyett legtöbb 20 százalékot tud ajánlani.
Természetesen mi is egyetértünk a művészek fizetésének emelésével, de ez a rendelkezés meghaladja lehetőségeinket. Mi azt ajánlottuk, hogy 20 százalékkal bővítjük a fizetésalapot, a menedzserek pedig próbáljanak meg gazdálkodni belőle” — nyilatkozta az alpolgármester.
Az alpolgármester tisztességesebbnek tartotta volna, ha az 50 százalékos fizetésemelés nem vonatkozik mindenkire, és ha az intézményvezetők lehetőséget kaptak volna arra, hogy különbséget tegyenek a teljesítmény alapján, vagy aszerint, hogy ki, hány előadásban játszik.

Anna Maria Popa, az Andrei Mureşanu színház menedzsere egyáltalán nem fogta vissza magát, amikor felháborodásának hangot adott a Facebookon:
Köszönjük a kormánynak ezt a nagyszerű rendeletet. Köszönjük, hogy egyáltalán nem vállalja fel ezt a fizetésemelést, és a balhét a polgármesteri hivatallal viteti el, barátságosan sugallva, hogy »szervezzük át a társulatot», azaz rúgjunk ki annyi embert, hogy beleférjünk a büdzsébe. Minthogy ezt a rendeletet a hátsó felükkel gondolták ki, ez csak azokra lesz majd érvényes, akik alkalmazottak maradnak. Szégyellem magam helyettük” — írta Anna Maria Popa.


A kormány sürgősségi rendelete szerint a színházak és más előadásokat szervező közintézmények alkalmazottainak bruttó fizetését február elsejétől 50 százalékkal kell emelni a 2017. januári szinthez képest, függetlenül attól, hogy milyen besorolásba esnek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Agerpres