2017. február 14., kedd

118-an a 13-ast „eltörlő” 14-esért

Elfogadta a szenátus a Sorin Grindeanu vezette kormány 14-es sürgősségi rendeletét, amellyel hatálytalanították a büntető törvénykönyv- és perrendtartás módosításáról szóló előző, országos tiltakozási hullámot kiváltó, 13-as számú sürgősségi rendeletet.


btk.-módosítás, OUG 13, OUG 14, Románia
A szenátus első házként döntött 118 „igen” szavazattal — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Az alkotmány szerint a kormány kivételes esetekben avatkozhat be a törvényalkotásba azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel, amelyeket a későbbiekben a parlamentnek is meg kell vitatnia.

A kétkamarás román törvényhozás megerősítheti, módosíthatja vagy elvetheti a kormány sürgősségi rendeleteit.

Az „elefánt” még felütheti a fejét 


Az ellenzéki pártok azt kérték, hogy a törvényhozás „csomagban” szavazzon mindkét sürgősségi rendeletről, mert szerintük előfordulhat, hogy egy, a 14-es sorszámú rendelet elleni sikeres alkotmányossági óvás hatályba léptetheti a közfelháborodást kiváltó előző, 13-as kormányrendelet, de a kormányoldal leszavazta ezt a javaslatot.

A román ellenzéki sajtó napok óta arról cikkezik Romániában, hogy nem múlt el a 13-as kormányrendelet „felélesztésének veszélye”, ha az azt hatályon kívül helyező 14-es rendelet megerősítési folyamata valami miatt — például egy alkotmányossági óvás miatt — elbukik.

A balliberális kormánytöbbség a keddi vita során azzal érvelt, hogy a parlamentnek nincs oka törvénnyel elvetnie a 13-as rendeletet, hiszen azt már hatálytalanította a 14-es rendelet.

Miután a két rendelet összekapcsolását, illetve a mindkét jogszabály elnapolását célzó ellenzéki javaslatok elbuktak, a szenátus egyhangúlag fogadta el a 14-es kormányrendelet megerősítéséről szóló törvénytervezetet, amely várhatóan jövő héten a képviselőházban is napirendre kerül.

A kormány vitatott sürgősségi rendelete (OUG13) arra hivatkozva enyhített a Btk. korrupcióellenes szigorán, hogy a büntetőjog több cikkelye alkotmányellenesnek bizonyult, és ezeket ki kell javítani.


Az ellenzék szerint azonban a kormány olyan rendelkezéseket is „becsempészett” a vitatott rendeletbe, amelyeket semmilyen alkotmánybírósági határozat nem tett szükségessé, viszont akadályozzák a korrupcióval vádolt politikusok felelősségre vonását.

Az ellenzék és a tüntetők százezrei attól tartanak, hogy a kormányoldal más módszerekkel megpróbálja majd életbe léptetni a korruptakat védő intézkedéseit, amelyek most a közfelháborodás miatt meghiúsultak. Sajtóinformációk szerint a szociálliberális kormánytöbbség a vitatott 13-as rendelet parlamenti vitáját akarja arra használni, hogy — az eredeti rendelet szövegét módosítva — beépítse a büntetőjogba az összes olyan intézkedést, amely az alkotmánybírósági határozatok miatt vált szükségessé.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI