2017. február 16., csütörtök

Megbüntették a Nagy Ferót lefasisztázó román köztévét

Tízezer lejes bírságot szabott ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Román Televízió 1-es csatornájára — közölte az Agerpres hírügynökség csütörötökön.


Beatrice, Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Napok, Nagy Feró, TVR, CNA,
Nagy Feró — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A CNA szerint a Beatrice együttes kolozsvári koncertjéről készült anyagával a köztévé megszegte a tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó előírásokat.

A jelentés szerint a TVR1 2016. augusztus 17-i esti híradójában Vitatott koncert (románul Concert controversat) címmel anyagot sugárzott a Kolozsvári Magyar Napokon fellépő Beatrice együttes koncertjéről.

A CNA megállapítja, hogy az anyaggal a TVR1 áthágta az audiovizuális törvény előírásait, amelyek értelmében az audiovizuális tartalmakat előállító szolgáltatók kötelesek objektív és korrekt tájékoztatást nyújtani az eseményekről. A jelentés többek között rámutat, a hír- és vitaműsorok több követelménynek kell hogy eleget tegyenek, gondoskodni kell például a hírek pontos megfogalmazásáról és bemutatásáról, valamint arról, hogy a tudósítás tárgya és a kísérő képek között valós kapcsolat álljon fenn.

A TVR1 csatornának a CNA ülésén jelen lévő képviselője elmondta, hogy az ügyben belső vizsgálatot rendeltek el, és hogy a tudósítást készítő személynek nem hosszabbították meg a szerződését, már nem dolgozik a tévénél.
Az együttes augusztusban adott koncertet a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A XX. század című szám alatt archív videofelvételeket lehetett látni a kivetítőn, amelyeken többek között Sztálin szovjet és Hitler náci német diktátor volt látható. A tudósításban a riporter „vitatottnak és revizionistának” nevezte az együttest.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres