2017. február 2., csütörtök

Hazudott a miniszter

A Román Hírszerző Szolgálat közleményben cáfolta Carmen Dan belügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint a hírszerzés nem figyelmeztetett időben arról, hogy „el akarják téríteni” a bukaresti tüntetést.


büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, amnesztia, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Carmen Dan, román hírszerző szolgálat, SRI, btk.-módosítás
Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos/Digi24
A SRI előre figyelmeztette a belügyminisztérium közrendvédelmi illetékeseit arról, hogy incidensekkel meg akarják zavarni a szerdai bukaresti tüntetést — közölte csütörtökön a szolgálat.

A SRI közleménye megerősíti a helyszíni tudósítók által tapasztaltakat, hogy a kormányellenes demonstráción futballhuligánok szervezett csoportja provokált összetűzést.
A SRI-nek feladata azoknak az információknak a megszerzése, amelyek lehetővé teszik a szélsőséges megnyilvánulások megelőzését és visszaszorítását. A SRI-t nem érte meglepetés. A szolgálatnak nincs hatásköre az ultrákkal kapcsolatban, de ha a közrend védelmét biztosító szervek számára hasznos információkat szerez, ezeket azonnal továbbítja az illetékeseknek, amint történt az február elsején is, a fővárosi tüntetés alkalmával” — olvasható a szolgálat közleményében.
Szerdán késő este incidensek zavarták meg a délután óta békésen zajló bukaresti kormányellenes demonstrációt. A kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül egy kisebb csoport petárdákkal, üvegekkel, kövekkel és jégdarabokkal dobálta meg a kormány épületét védő csendőrséget.

Az incidens nyomán két csendőr és három tüntető került könnyebb sérülésekkel kórházba. A csendőrség húsz erőszakosan fellépő tüntetőt vett őrizetbe, tíz Molotov-koktélt és két kést foglalt le náluk.

A România Liberă című jobboldali lap szerint a Negoiță-testvérek — a Dinamo futball-klub szponzora és a főváros harmadik kerületének polgármestere — gyűjtötték össze és szállították buszokkal a tüntetés helyszínére a csapat szurkolótáborának petárdákkal felfegyverkezett kemény magját.

A lap értesülését a klubtulajdonos volt feleségének Facebook-bejegyzésére alapozta, hozzátéve, hogy a Negoiță-testvérek tagjai a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak, mindketten haszonélvezői annak a Btk-módosításnak, amely ellen országszerte tüntetéssorozat kezdődött Romániában.

Robert Negoiță, Bukarest harmadik kerületi polgármestere tagadta, hogy köze lett volna a tüntetés megzavarásához és a bűnösök felelősségre vonását követelte.

A miniszter álláspontja


Carmen Dan belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján ismételtem azt állította, hogy a SRI nem figyelmeztette a tárcát arról, hogy provokációkra lehet számítani a tüntetésen.


btk.-módosítás, Carmen Dan, Grindeanu-kormány, román hírszerző szolgálat, Románia, SRI
Carmen Dan — Forrás: gov.ro
A miniszter elmondta: a SRI mindössze telefonos üzeneteket küldött egy államtitkárnak és a rendőrség parancsnokának, amelyben általánosságban írt arról, hogy ultrák vegyülhetnek a tömegbe.

A kormány székházától másfél kilométernyire lévő Dinamo-klubban tartott Steaua-Dinamo kézilabda-meccs közönségének egy része a meccs után „nem szervezetten, hanem egyénileg” érkezett a kormány épülete elé, és — mivel korábban nem viselkedtek agresszíven — lehetetlen volt megakadályozni megjelenésüket a tüntetésen - magyarázta a román belügyminiszter.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI