2017. január 20., péntek

Újra lecsapott a fagyhullám Székelyföldre

Mínusz 25 Celsius-fokot mértek péntek reggel Gyergyóalfaluban — itt volt a leghidegebb Hargita megyében.


Bodzaforduló, fagy, hideg, Székelyföld, tél, Csíkszereda
Ilyen a tél Székelyföldön — Fotó: Veres Nándor/MTI
Megyeszerte nagyon alacsony hőmérsékleti értékeket mértek: Csíkszeredában -24, Maroshévízen -23 fokot mutatott a hőmérő a reggeli órákban.

Viszonylag enyhébb volt a levegő hőmérséklete Székelyudvarhelyen, ahol „csak” mínusz 17 fokig csúszott le a hőmérő higanyszála, a Bucsin-tetőn pedig mínusz 14 Celsius-fok volt.

Az előrejelzések szerint a következő éjszaka is fagyos lesz, mínusz 18, mínusz 20 fokra lehet számítani Hargita megyében. A következő napokban lassú felmelegedés várható.

Az év eddigi leghidegebb napja január 10-e volt a megyében, ekkor Csíkszeredában mínusz 29 Celsius-fokot mértek. A hidegrekordot az 1985-ös év tartja: ekkor január hónapban Csíkszeredában mínusz 38,4 fokot mutatott a hőmérő.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ___________________________________ mágneses építőkockák

Rendkívül alacsony értéket jegyeztek Székelyföld és az ország más településein is — a román Meteorológiai Intézet (ANM) reggel nyolc órakor közzétett adatai szerint a Székelyföld határán fekvő, „kis Szibériának” is nevezett Bodzafordulón -25 Celsius-fokot mértek.
  • Fogarason -22 °C
  • Nagyszebenben -17 °C,
  • Brassóba és Kézdivásárhelyen -20 °C,
  • Nagyváradon -11 °C
  • Szatmárnémetiben -14 °C,
  • Sepsiszentgyörgyön -21 °C,
  • Baróton -19 °C,
  • Marosvásárhelyen -18 °C,
  • Kolozsváron -13 °C és
  • Bukarestben -14 °C volt péntek reggel.
Íme Románia fagytérképe (a kép kattintásra megnő):

Bodzaforduló, Csíkszereda, fagy, hideg, Székelyföld, tél
Forrás: ANM
A Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege huszonegy járatát törölte péntek reggel Konstanca és Ialomiţa megyében a szélsőségesen hideg idő miatt.

A vasúttársaság honlapján közzétett értesítés szerint az extrém, néhol mínusz 25 fokos hideg miatt egyes vonalakon javításokat kell eszközölni, és csak dízel mozdonyokat lehet üzemeltetni, emiatt az utasoknak késéssel kell számolniuk.

A felfüggesztett járatokra már megvásárolt jegyek visszaválthatók.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/ANM/vhegy