2017. január 6., péntek

Úgy szórja a pénzt a kormány, mintha nem lenne holnap

A minimálbér- és nyugdíjemelések mellett, második ülésnapján a hallgatói ösztöndíjak növeléséről, valamint a kis- és középvállalkozóknak nyújtott adókedvezményről is döntött a Sorin Grindeanu vezette új kormány.


Románia, Grindeanu-kormány, béremelés, nyugdíjemelés, ösztöndíjak, nyugdíjpont
Sorin Grindeanu — Forrás: gov.ro
Arról már korábban írtunk, hogy a bruttó minimálbér február elsejétől 1250 lejről 1450 lejre emelkedik.

Szintén február elsejétől 20 százalékkal emelik a helyi közigazgatásban foglalkoztatott közalkalmazottak bérét (a határozat nem érinti az önkormányzatok választott tisztségviselőit), és 50 százalékkal a közpénzekből működtetett kulturális intézményekben dolgozó előadóművészek — színészek, zenészek, táncosok — juttatását.

Pénteken arról is döntöttek, hogy a nyugdíjpont — a nyugdíjszámításnál figyelembe vett alapösszeg — 9 százalékkal 1000 lejre emelkedik 2017 július elsejétől.

Továbbá, az akkreditált egyetemeken tanuló valamennyi hallgató ingyen utazhat másodosztályon az állami vasúttársaság járatain, az egyetemek szociális ösztöndíj-alapját pedig az eddigi 86 lejről 201 lejre emelik hallgatónként. Minderről egy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet fogadott el a bukaresti kormány.

Egy másik sürgősségi rendelettel az adótörvényt is módosították pénteken: azok a Romániában bejegyzett kis- és középvállalkozások, amelyek éves forgalma nem haladja meg a félmillió eurót, a 16 százalékos nyereségadó helyett áttérhetnek a mikróvállalatok számára biztosított, a forgalom egy százalékával egyenlő kedvezményes adózásra. Eddig a 100 ezer eurós éves forgalom alatti kis- és középvállalkozások minősültek mikróvállalatoknak Romániában, adózásuknál pedig az alkalmazottak számát is figyelembe vették.

A sürgősségi rendelet egy másik előírása szerint a (kizárólag) kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cégek működésük első tíz évében mentesülnek a nyereségadó befizetésének kötelezettsége alól.

Eltörölték továbbá a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékok összegének felső határát: eddig a nagy jövedelműeknek nem kellett a bruttó átlagbér ötszörösénél nagyobb járulékot fizetniük Romániában.

A szociálliberális kormány ezt követően dolgozza ki a 2017-es állami költségvetést, amelyet a tervek szerint január végén fogad el a parlament.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI