2017. január 9., hétfő

Tőkés László: Az RMDSZ tévúton jár

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a romániai magyarság helyzetét nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai alapon kell rendezni.


Tőkés László — Fotó: Vajda János/MTI
Tőkés László egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt időszak romániai eseményeit.

Tőkés üdvözölte Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének azt az álláspontját, hogy Romániában a román-magyar viszonyt egy kétoldalú társadalmi szerződéssel kellene rendezni, úgy vélte azonban, hogy az RMDSZ tévúton halad, amikor a posztkommunistának tekintett román Szociáldemokrata Párttal és liberális koalíciós partnerével köt pártpolitikai egyezséget. Szerinte ugyanis az elmúlt 27 év bizonyította, hogy az RMDSZ pártpolitikai logikán alapuló megoldásai nem vezetnek célba.

Jobbra át, balra át


Tőkés László szerint az RMDSZ-nek nem lehet tovább „kétfelé sántikálnia”: a szövetségnek el kell döntenie, hogy a posztkommunista romániai SZDP-nek vagy a magyarországi rendszerváltó Fidesz-KDNP-nek akar-e a partnere lenni.


Visszásnak tartotta, hogy a magyar szövetség „eltanulta” román partnereitől a nacionalista retorikát. Szerinte az SZDP a magyarellenes, az RMDSZ pedig a románellenes politikai diskurzusával maximalizálta a szavazatait a decemberi parlamenti választásokon, ahhoz, hogy pár héttel később aztán együttműködési megállapodást kössenek egymással.

Tőkés László úgy értékelte, hogy ellentmondásos folyamatok játszódnak le a romániai társadalomban.


Üdvözlendőnek tartotta egyfelől, hogy újrakezdődött az 1989-es forradalom eseményeinek a kivizsgálása, ugyanakkor kabaréba illőnek vélte, hogy a választók újból a posztkommunista SZDP-t juttatták hatalomra. Kijelentette: a múlttal való szembenézés nem állhat le, és ennek el kell jutnia az 1990-es marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapás kivizsgálásáig.

Tőkés azt is kedvezőtlen fejleménynek találta, hogy az RMDSZ „visszaállította a romániai magyar egypártrendszert”. Úgy vélte, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt összefogása csak „egy szemfényvesztő blöff”, amely a szavazatmaximalizálásra volt elég.
Azt remélem, hogy a Fidesz-kormány egy igazi összefogást fog támogatni, és nem a posztkommunista egypártrendszert fogja véglegesíteni az erdélyi magyar politikai életben. (...) Én teljes erőmmel ezen leszek” — fogalmazott Tőkés László.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI