2017. január 22., vasárnap

Tízezrek vonultak utcára Romániában — Iohannis is csatlakozott a tüntetőkhöz

Országszerte tüntettek a nagyvárosokban a balliberális kormány közkegyelmi tervezete és a büntetőtörvénykönyv módosítása ellen.


amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
A közkegyelem ellenzői vasárnapra időzítették a legnagyobb, összehangolt megmozdulásokat — Forrás: Digi24
A bukaresti tüntetők között a tervezeteket nyíltan bíráló Klaus Iohannis államfő is megjelent.

Iohannis egy ideig együtt menetelt a tüntetőkkel, de szónoklatot nem intézett hozzájuk.


A körülötte összegyűlt újságíróknak azzal magyarázta jelenlétét: a tüntetőkhöz hasonlóan őt is felháborítja az, hogy a bűnvádi eljárás alá vont politikusok „klikkje” gyengíteni próbálja a jogállamiságot.

amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Klaus Iohannis a tüntetők között — Forrás: presidency.ro
Azért jöttem az Egyetem térre, több ezer románhoz hasonlóan, hogy kifejezzem felháborodásomat. Egy csoportnyi politikus, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak, meg akarják változtatni a romániai törvénykezést, meg akarják gyengíteni a jogállamot, és ez megengedhetetlen. Nem engedhetjük meg, hogy megváltoztassák a jogszabályokat, és vétkes politikusok tízei, százai tiszta lappal folytathassák a törvénytelenségeiket. Az emberek joggal vannak felháborodva” — mondta az államfő.
amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Menetoszlop halad
a kormánypalota felé
Fotó: Irina Barla
Az elnök egy ideig a tömeggel menetelt, a tiltakozók pedig azt skandálták: „Iohannis velünk van!”, később autóba szállt, majd a Magheru sugárúton kiszállt, és köszöntötte az embereket.

A fővárosi Egyetem-téren összegyűlt csaknem harmincezer ember éppen a két kilométernyire lévő kormányszékház felé indult, amikor megérkezett közéjük Klaus Iohannis állanfő, aki szerdán a kormányülésen való bejelentetlen részvételével próbálta akadályozta meg, hogy a kabinet társadalmi vita nélkül módosítsa a büntetőjogot.

A tüntetők — akik szerint a kormánytöbbség a börtönök túlzsúfoltságát ürügyként felhasználva próbálja tisztára mosni a korrupcióval gyanúsított politikusait — hangos éljenzéssel fogadták az elnököt.

A tüntetők többek közt azt skandálták:

  • „SZDP — a vörös pestis”,
  • „A DNA vigyen el titeket!”,
  • „DNA, ne feledd, mi a te pártodon vagyunk!”,
  • „A korrupció öl”,
  • „Le Ciorbeával!”',
  • „Dragnea ne feledd, Románia nem a tied!”
  • „Le a kormánnyal!”.

Egyesek táblákat tartottak a kezükben, olyan feliratokkal, mint „Referendumot mindenkinek, hadd derüljön ki, ha tolvajok vagyunk”, „Otthon jó meleg van, de én érted is kiabálok” és „Nem akarunk közkegyelmet”.

A csendőrök szerint a tüntetés békésen zajlott, de a résztvevők egy adott pillanatban átszakították a rendőrkordont a Victoria téren, a Szociáldemokrata Párt Kisseleff sugárúti székhelye elé vonultak, kormányellenes jelszavakat skandálva. A tömeg 21 óra után után oszolni kezdett. A tüntetés incidensek nélkül ért véget.

Lucian Mîndruță televíziós személyiség a Facebook-oldalán közölte az alábbi videót:Nemcsak Bukarestben, hanem az ország csaknem valamennyi nagyvárosában tüntetők ezerei vonultak utcára.


A hírtelevíziók beszámolói szerint Kolozsváron, Nagyszebenben, Jászvárosban, Nagybányán és Temesváron is több ezren vonultak utcára, de a külföldön élő románok is tüntetéseket szerveztek: Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Dániában és Norvégiában több tucatnyi demonstráló vonult utcára az „elefántok” ellen tiltakozva.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres/vhegy