2017. január 17., kedd

Coldea ártatlan, mégis belebukott a Ghiță-ügybe

Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója Florian Coldea altábornagy tartalékállományba helyezését kérte Klaus Iohannis államfőtől — tájékoztat keddi közleményében a SRI.


DNA, Florian Coldea, hírszerzés, Laura Codruța Kövesi, román hírszerző szolgálat, Románia, Sebastian Ghiță, SRI
Florian Coldea, a román hírszerzés „szürke eminenciása” — Forrás: Agerpres
A tisztségéből való felmentését maga Coldea kérte, a katonai méltóságra és becsületre hivatkozva, valamint arra, hogy hivatalban maradása súlyosan árthat az intézmény megítélésének.

A SRI közleménye leszögezi: az intézmény belső vizsgálóbizottsága által végzett „széles körű” és „aprólékos” ellenőrzések nyomán jelentés készült, amely tisztázza a Coldea altábornagy, valamint az intézmény más alkalmazottjainak tevékenységével kapcsolatban a közbeszédben felmerült részleteket.
Az ellenőrzött személyek mindenben együttműködtek, bemutatták a szükséges dokumentumokat, és kimerítő választ adtak minden kérdésre. A SRI végrehajtó bürójának gyűlésén ismertetett jelentés végkövetkeztetése szerint a bizottság megállapította, hogy Florian Coldea vizsgálat alá vont tevékenysége nem volt törvénybe ütköző, és nem hágta át az érvényben levő belső szabályzatot. A jelentés ismertetése után a végrehajtó büró úgy döntött, visszahelyezi tisztségébe Florian Coldea altábornagyot” — írja a közlemény.
A gyűlésen azonban Coldea azt kérte, hogy 12 évi szolgálat után Eduard Hellvig, a SRI igazgatója mentse fel tisztségéből, és helyezze rendelkezési állományba.
Az igazgató első helyettese a katonai méltóságra és becsületre, valamint az intézmény közmegítélésének kockáztatására hivatkozott érvelésekor. Ennek értelmében a SRI igazgatója kérte Románia elnökétől, hogy helyezze tartalékállományba Florian Coldea altábornagyot. Az igazgató első helyettesének feladatkörét a SRI igazgatója, Eduard Hellvig vette át” — olvasható a közleményben.
A SRI ugyanakkor leszögezi: szilárdan kitart az intézmény tevékenységének átláthatóvá tétele, valamint a belső értékelési és ellenőrzési folyamatok tiszteletben tartása mellett.
Florian Coldeát, a román belső hírszerzés második emberét a múlt héten függesztették fel tisztségéből az intézmény belső vizsgálatának idejére, amit azért rendeltek el, mert a korrupcióval gyanúsított, szökésben lévő Sebastian Ghiță kompromittáló információkat tett közzé róla.
A rejtélyes módon eltűnt, immár nemzetközi körözés alatt álló üzletember a tulajdonában lévő hírtelevízióhoz videoüzenetek sorát juttatta el, amelyekben azt állította, hogy szoros barátság fűzte Coldeához és Laura Codruța Kövesihez, a korrupcióellenes ügyészség főügyészéhez. Ghița szerint Coldea és Kövesi egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.
Klaus Iohannis kedd este bejelentette: aláírta az igazgatóhelyettes felmentéséről és tartalékos állományba helyezéséről szóló elnöki rendeleteket.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres