2017. január 6., péntek

Téli útviszonyok Székelyföldön

Hargita megyében télies körülmények között folyik a közlekedés, az utakat hókotrókkal tisztítják, de nem jeleztek fennakadásokat — közölte Adrian Pănescu prefektusi kabinetfőnök.


közlekedés, extrém időjárás, Székelyföld, Hargita megye, Kovászna megye, Háromszék,
Fotó: Costi Tudor/Mediafax
Az utakon 42 hóeltakarító gép dolgozik, 150 tonna sót szórtak le az utóbbi néhány órában.

Pănescu tájékoztatása szerint a Parajdot Csíkszeredával összekötő DN 13A, a Gyergyószentmiklóst Parajddal összekötő DN 13B és a Gyergyószentmiklóst Gyilkostóval összekötő DN 12C országutakon mintegy 3 centiméteres a hóréteg. 

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője közölte, az általában szolgálatot teljesítő állományon felüli létszámű rendőrt mozgósítottak, főként azokban a régiókban, amelyek erős szélnek és nagy havazásnak vannak kitéve.

Háromszéken is a tél az úr


A hóeltakarító gépek éjszaka óta dolgoznak, de a hóvihar miatt vannak útszakaszok, amelyeken így is hóréteg képződött.


Cristian Drincă, a Kovászna megyei útügyi igazgatóság képviselője arról számolt be az Agerepresnek, hogy a megye csaknem egész területén sűrűn havazik, a hegyvidéki útszakaszokon az időjárási körülmények megnehezítik a közlekedést, de egyetlen utat sem zártak le a forgalom elől.

Az Ojtozi-hágó térségében rendőrök ellenőrzik, hogy a teherautókon van-e hólánc. Akadozik a közlekedés a hóvihar miatt a Brassót Bákóval összekötő 11-es és a Brassót Buzăuval összekötő 10-es országúton.

A hóvihar elvonultával erős lehűlésre lehet számítani mindkét megyében: éjszaka akár mínusz 25 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

A Maros megyei Salvamont Salvaspeo hegyimentő-szolgálat arra kéri a kirándulókat, mondjanak le a Kelemen- és Görgényi-havasokba tervezett gerinctúrákról a szélsőséges időjárási körülmények miatt.


A hegyimentők egy Facebook-bejegyzésben figyelmeztetik azokat, akik túrázni indultak volna a hegyekbe, hogy január 6-a és 9-e között Maros megye hegyvidékein mínusz 21 és mínusz 23 Celsius-fok közötti hideg várható, a szél erőssége pedig el fogja érni a 80-90 kilométeres óránkénti sebességet. A kettő együtt az emberi testben -54/-59 fokos hideg érzetét keltheti, ami a nemzetközi egyezményes skálán vörös jelzésű riasztást tesz indokolttá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres