2017. január 18., szerda

Tăriceanu: Túl azon, hogy udvariatlan volt, Iohannis az alkotmányt is megsértette

A szenátus elnöke szerint az államfő kizárólag akkor vehet részt a kormány ülésein, ha a napirenden külpolitikai, védelmi, vagy közrendészeti témák szerepelnek, vagy ha meghívja a miniszterelnök.


Călin Popescu Tăriceanu, Klaus Iohannis, Grindeanu-kormány, Sorin Grindeanu
Klaus Iohannis és Sorin Grindeanu — Forrás: presidency.ro
Más esetekben az államfő jelenléte „túllépi az alkotmányos kereteket” — jelentette ki szerdán Călin Popescu Tăriceanu.
Az Alkotmány nagyon világosan fogalmaz e tekintetben: lehetővé teszi, hogy az elnök részt vegyen a kormányülésen, hogyha a napirenden külpolitikai, védelmi, vagy közrendészeti témák szerepelnek. Amúgy, az államfő akkor vehet részt a kormányülésen, ha meghívást kap a miniszterelnöktől (...) Szóval, ha az elnök ma azért ment a kormányhoz, mert erről a három témáról beszéltek, akkor semmi gond, nyilván, minimális udvariasság lett volna a részéről, hogyha értesíti erről a szándékáról a kormányfőt. Gyanítom, hogy a kormányfő nem állít be, amikor úri kedve úgy tartja a Cotrocenibe, és előre szól legalább telefonon. Ha azonban ez a három téma nem szerepelt a napirenden, akkor az államfő jelenléte túllépi az alkotmányos kereteket” — nyilatkozta a politikus.
Klaus Iohannis szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnökkel tárgyalt a Victoria-palotában, és vezette a kormányülést. Az ülés végén Grindeanu azt nyilatkozta, hogy az őrségtől tudta meg, hogy az elnök jön a kormányhoz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres