2017. január 25., szerda

Tăriceanu logikai bukfence

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke azt nyilatkozta kedd este az Antena 3 hírtelevízióban — hol máshol? —, hogy a népszavazás egy rendkívül veszélyes fegyver.


Románia, Călin Popescu Tăriceanu, népszavazás, Klaus Iohannis, közkegyelem, büntető törvénykönyv
Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Alexandru Mihăescu/Mediafax
A Demokraták és Liberálisok Szövetségének (ALDE) társelnöke úgy véli a referendum intézményét leginkább a diktatúrák használták.
A népszavazás egy rendkívül veszélyes fegyver, amit leginkább a diktatúrák használtak. Ez így volt Romániában is Ceauşescu, II. Károly, Antonescu idejében. Ez veszélyes fegyver (...) Képzeljük el mi történne, hogyha Európában kiírnának egy népszavazást, mondjuk, a halálbüntetés kérdésében. A legtöbb országban igennel válaszolnának. Vagy a pedofilok és az erőszakot elkövetők kémiai ivartalanítására. Ugyanez lenne az eredmény. Ez felvet néhány kérdőjelt. (...) Tudják, hogy a nácizmuson átment Németországban nem létezik a népszavazás intézménye? Az új alkotmányból kihagyták ezt a lehetőséget. Mert mit csinálnak az elnökök? Az elnökök át akarnak lépni a választáson, a parlamenten, a pártokon, az intézményeken és kihez fordulnak? A néphez” — magyarázta Călin Popescu-Tăriceanu.
Klaus Iohannis államfő kedden értesítette levélben a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres