2017. január 3., kedd

Székely zászlóval jelölték Románia helyét Európa térképén egy magyar nyelvű tankönyvben

Történelemhamisítással vádolta meg a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót a román sajtó egy része, amiért a 11 éve használt negyedikes magyar nyelvű történelem-tankönyvében székely zászlóval jelölte Románia helyét Európa térképén.


történelem, tankönyvek, Románia, oktatás, T3 nyomda, Sepsiszentgyörgy, AGIRO
A „bűnös” térkép — Forrás: AGIRO
A román médiában hirtelen nagy nyilvánosságot kapott, hogy egy 2005-ből származó Európa-térképen, az Európai Unió akkori 25 tagállamának mindegyikét az ország zászlajával, Romániát pedig egy székely zászlót tartó mesefigurával jelölte a tankönyv szerzője.

Az Adevărul erről szóló keddi írásának címében azt emelte ki, hogy „közpénzen nyomtatott, az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben hamisítják Románia történelmét a székely diákok számára”.

A România Liberă „Botrány: Románia székely zászló alatt jelenik meg az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben” címmel írt a témáról.

A kormányalakításra készülő, szociálliberális koalícióhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió hétfőn hasonló szalagcímmel szentelt terjedelmes vitaműsort az ügynek.

Mindhárom médium Viorel Dolhát, a romániai tanítók egyesületének (AGIRO) elnökét szólaltatta meg, aki a T3-nál, illetve egy másik, román nyelvű kiadónál megjelent történelemkönyvvel szemléltette, mennyire felületes az oktatási tárca a tankönyvek engedélyezésénél.

Dolha már egy hónapja közzétette egyesülete honlapján az oktatási tárcát támadó nyílt levelét, benne a „bűnös” térképek fotóival, de azt valamiért csak az új évben fedezte fel egyidejűleg három — különböző sajtótrösztökhöz tartozó — román sajtóorgánum.

Az AGIRO elnöke azt is sérelmezi, hogy a székelyföldi kiadó történelem-tankönyvében:
  1. „a román állam pénzén békediktátumként emlegetik Trianont”,

  2. lapjain sehol sem mutatják be a középkori román fejedelemségek térképeit,

  3. Európa-térképén nem tüntetik fel Románia nemzeti színeit és elnevezését.

A România Liberă az oktatási minisztériumot is megkereste az ügyben, a tárca válaszát viszont „sokkolónak” nevezte.


A sepsiszentgyörgyi kiadó negyedikes történelemkönyve a szaktárca szerint 2014 óta nem „hatályos”, mivel időközben új tanterv lépett életbe. A bukaresti oktatási minisztérium azt is elismerte, hogy nem jelent meg helyette más, mivel a negyedikes anyanyelvű történelemkönyvekre kiírt közbeszerzésre nem érkeztek ajánlatok a kiadóktól.
Ebből a könyvből a diákok semmit se tudnak meg arról az országról, amelyben élnek, arról a lobogóról, amely alatt szolgálnak, a többségi népességről. Súlyosan diszkriminálják őket, beilleszkedési gondjaik lesznek. Az így nevelt diákok romángyűlölő felnőttekké válhatnak, akik aztán letépik a román lobogót" — idézte az Adevărul Dolha aggályait.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI