2017. január 12., csütörtök

A Ghiță-felvételek megrengették a SRI-t

Belső vizsgálatot rendelt el csütörtökön a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és felfüggesztette tisztségéből Florian Coldeát, az intézmény első számú igazgatóhelyettesét.


SRI, Florian Coldea, Románia, hírszerzés, román hírszerző szolgálat, DNA, Laura Codruța Kövesi, Sebastian Ghiță,
Florian Coldea - állítólag semmi sem történik az országban tudta és akarata nélkül — Fotó: Octav Ganea/Inquam Photos/Digi24
A korrupcióval gyanúsított, szökésben lévő Sebastian Ghiță azt állítja: korábban szoros barátság fűzte Coldeához.

Az üzletember, aki ellen az ügyészség több ügyben is vizsgálódik, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője volt tavalyig, és tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak.

Ghiță decemberben hatósági felügyelet alatt állt, amikor rejtélyes módon eltűnt. Azóta sem került elő, de többször üzent a médián keresztül, súlyos vádakat fogalmazva meg a román igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban. Ghiță a hírszerzés vizsgálatát kiváltó legutóbbi felvételen egyebek mellett azt állította, hogy az ő és Coldea családja többször nyaralt együtt, 2010-ben a Seychelles-szigeteken, két évvel később pedig Toscanában.

A hírszerzés csütörtöki közleménye szerint a sajtóban Coldeáról megjelent információk alapján Eduard Hellvig, a SRI igazgatója elrendelte egy rendkívüli belső vizsgálóbizottság felállítását, amelynek ellenőriznie kell, hogy Coldea megsértette-e a szakmai szabályokat. A vizsgálat lefolytatásáig Coldea hatáskörét az intézmény igazgatója veszi át.

Ghiță főleg Laura Codruța Kövesit, a korrupcióellenes vádhatóság főügyészét és Florian Coldeát támadta. Azt állította, hogy mindkettőjükkel baráti viszonyt ápolt, amit az érintettek nem erősítettek meg.

Az üzletember azzal vádolta Coldeát és Kövesit, hogy igazságtalan döntések születtek bizonyos büntetőjogi perekben, így például a 2014-ben tíz év jogerős börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu médiamágnás és politikus esetében.

Egyik kiszivárogtatott hangfelvételen Traian Băsescu volt államelnök hangja is hallható; a felvétel ügyében január elején a legfőbb ügyészség hivatalból vizsgálatot indított.

Romániában a korrupcióellenes ügyészség tevékenységét az elmúlt években a román hírszerzés is segítette a hatályos törvények szerint. A DNA nemzetközileg is elismert jó eredményeihez a két intézmény, ezen belül pedig Kövesi és Coldea kiváló együttműködése is nagymértékben hozzájárult.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI