2017. január 31., kedd

Felleltározta a magyarellenes pereket a háromszéki prefektus

Sebastian Cucu szerint az általa vezetett hivatal az elmúlt öt évben „csak” 38 pert indított a kétnyelvűséggel és a székely zászlók kitűzésével kapcsolatosan, semmiképpen sem százat, ahogyan a megyei tanács elnöke állítja.


Sebastian Cucu, nemzeti szimbólumok, székely zászló, Kovászna megye, Háromszék
A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete által 2014-be kitűzött székely zászlót időközben eltávolították — Forrás: Facebook
Ezek közül is csupán öt pert indítottak a Kovászna Megyei Tanács ellen — nyilatkozta keddi egy sajtótájékoztatóján a Kovászna Megyei Prefektúra vezetője.
Számomra nem volt világos, hogy milyen száz peres ügyet említettek a múlt heti megyei tanácsülést követően, ezért készítettem egy leltárt. (...) Ami a megyei tanácsot illeti, 2012 óta öt perünk van a zászlókra és feliratokra vonatkozóan, a helyi önkormányzatok ellen indított eljárásokkal is 38 per van összesen, amelyeket mi indítottunk. A perek mindegyikét megnyerte a prefektúra" — nyilatkozta Sebastian Cucu.

Cucu: A zászlókat törvénytelenül tűzték ki


A prefektus a sajtókonferencián kiemelte: ha a helyi önkormányzatok betartották volna a törvényeket, akkor nem kerültek volna bíróság elé.

Minket az érdekel, hogy a törvényeket tartsák be, semmi egyéb. Tehát ha a zászlókat nem törvénytelenül tűzték volna ki, vagy ha helyesen feliratozták volna a táblákat, akkor nem kellett volna ezekkel foglalkoznunk (...) És nem akarom, hogy úgy értsék, hogy mi betiltottuk a kétnyelvű feliratokat, sőt ellenkezőleg, mi csak azt kértük, hogy tartsák be a feliratozási sorrendet, előbb az állam hivatalos nyelvén írják ki” — nyilatkozta Sebastian Cucu prefektus.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke azt nyilatkozta múlt héten csütörtökön, hogy az általa vezetett intézménynek több mint száz pere van folyamatban a kétnyelvűséggel és a zászlók kitűzésével kapcsolatban, amelyeknek nagy részét a prefektúra kezdeményezte.


Tamás szerint egyes ügyek egyenesen „nevetségesek”, példának pedig azt említette, hogy egy sepsibodoki erdei út elején az elnevezés két nyelven, de egymás mellett volt feltüntetve, a másik pedig az, amikor megpróbálták megtiltani, hogy a megyei tanács levelezőpapírjainak fejlécén az intézmény megnevezése a román alatt magyarul és angolul is megjelenjen.
Romániában a hatóságok tiltják a székely zászló felvonását hivatalos épületekre, ám más zászlók használatát, mint például Moldva vagy Bukovina lobogója, elfogadják.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres