2017. január 5., csütörtök

Sarkvidéki hideg érkezik

Péntektől a jövő hét elejéig fagyra kell számítani az ország egész területén — figyelmeztetett csütörtökön az Országos Meteorológiai Intézet.


ANM, időjárás előrejelzés, Románia, Székelyföld, hidegfront, sarkvidéki légtömeg
Zordabbik arcával fordul felénk a tél — Fotó: Balázs Attila/MTI
A meteorológusok előrejelzése szerint az ország felett hidegfront vonul át, amellyel egy sarkvidéki légtömeg érkezik.

Az említett időszakban a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok között alakulnak.

Hogy addig se unatkozzunk, csütörtök estétől szombat reggelig az ország déli, központi és keleti megyéiben (térkép) előre sárga, majd narancssárgába hajló figyelmeztetést érő havazásra és hóviharra számíthatunk. Ha most nem, akkor mikor?

ANM, időjárás előrejelzés, Románia, Székelyföld, hidegfront
A sárgával és narancssárgával jelölt megyékben jelentős hóréteg alakul ki, a szél sebessége helyenként elérheti a 80-90 km/h-t is, aminek következtében a látótávolság 50 méter alá csökkenhet, és hótorlaszok alakulhatnak ki — Forrás: ANM
Viccet félretéve, tudni kell, a rövid időn belül bekövetkező jelentős hőmérséklet-változás a szervezet számára nagy megterhelést jelent, a rendkívül hideg idő pedig nem csak az arra érzékenyek szervezetét viselheti majd meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.