2017. január 10., kedd

Harmincas tartományba süllyedtek a mínuszok Székelyföldön

A román Meteorológiai Intézet (ANM) reggel nyolc órakor közzétett adatai szerint a Székelyföld határán fekvő, „kis Szibériának” is nevezett Bodzafordulón mínusz 32 Celsius-fokot mértek.


Erdély, extrém hideg, Székelyföld, Bodzaforduló, hidegpólus, kis Szibéria
Képünk illusztráció — Forrás: pixabay
Az idei tél leghidegebb éjszakáján vagyunk túl.

Az utóbbi évek legkeményebb tele


Viorica Ienes szolgálatos meteorológus jelentése szerint a hőmérséklet mínusz 27 és 30,5 Celsius-fok között ingadozott egész éjszaka, a legalacsonyabb értéket pedig 7 óra 30 perckor érte el, ekkor mínusz 32 Celsius-fok volt: Nyolc órára a hőmérő higanyszála 31,8 fokra emelkedett.

Rendkívül alacsony értéket jegyeztek Székelyföld és az ország más településein is, több helyen megdőlt a napi hidegrekord — Nagyszebenben például az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 28 Celsius-fokot, 1968-ban mérték.

  • Csíkszeredában, Fogarason és Nagyszebenben -29 °C,
  • Kézdivásárhelyen -27 °C,
  • Zetelakán és Gyergyóalfaluban -26 °C,
  • Maroshévízen -23 °C,
  • Sepsiszentgyörgyön -28 °C,
  • Udvarhelyen és Baróton -25 °C,
  • a Bucsin-tetőn -20 °C,
  • Marosvásárhelyen -21 °C,
  • Kolozsváron -19 °C és
  • Bukarestben -18 °C volt kedd reggel.
Íme Románia fagytérképe, székelyföldi hidegpólussal (a kép kattintásra megnő):

Erdély, extrém hideg, Székelyföld, Bodzaforduló, hidegpólus, kis Szibéria
A fagyos idő az egész országra kiterjedt - 8 órai adatok — Forrás: ANM
Az előrejelzések szerint a következő napokban valamelyest enyhül a fagy, de újabb havazások, hóviharok következnek, amelyek elsősorban az ország délkeleti megyéit érintik. A mai nap folyamán még érvényben marad a 36 megyére és a fővárosra kiadott narancssárga jelzésű fagyriadó. Ez az erdélyi megyékre is érvényes; a legalacsonyabb hőmérséklet -29 és -15, a legmagasabb -15 és -10 Celsius-fok között alakul.

A meteorológusok szerint az idei az utóbbi évek egyik legkeményebb tele, mert hetek óta éjjel-nappal alacsony a hőmérséklet. Már újév előtt elszabadultak a vaskos mínuszok, és azóta nem mértek pozitív értékeket. A székelyföldiek hozzászoktak az alacsony hőmérsékleti értékekhez, hiszen minden évben hosszú és fagyos téllel kell megbirkózniuk, a hajléktalanok számára azonban különösen nehéz ez az időszak.
► Hivatalosan az utolsó fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékleti értékét, mínusz 35,8 Celsius-fokot, 2005. február 8-án mérték, Bodzafordulón, hasonlóra nem került sor 1939 óta. A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius-fok volt. Ezt 1942. január 25-én mérték a Székelyföld határán fekvő Brassó megyei Botfaluban.
Noha a tanintézmények megfelelő működéséhez minden feltétel adott, a hosszan tartó, rendkívüli hideg miatt Bodzafordulón szerdától ideiglenesen felfüggesztik az oktatást.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.