2017. január 2., hétfő

2016: az év, amikor Dragnea hülyére vett egy egész országot

Liviu Dragnea
Fotó: Agerpres
Romániában az ideiglenesen beugró helyettesek kaptak főszerepet 2016-ban a nagypolitika színpadán.


Az ország ügyeit átmenetileg intéző szakértői kormány miniszterelnöke, a függetlenségéhez kétségbeesetten ragaszkodó Dacian Cioloș az év végére azzal szembesült, hogy a pártpolitikusok helyett tőle várták a jobboldali választók mozgósítását, de a baloldal történelmi léptékű választási győzelmének kovácsa, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök is helyetteseket volt kénytelen kormányfőnek javasolni, büntetett előélete miatt ugyanis nem kérhette magának a posztot.

Románia a frissen beiktatott szakértői kormánnyal kezdte, és gyakorlatilag kormány nélkül zárta az idei évet, tekintettel arra, hogy a Cioloț-kabinetnek már csak ügyvivői jogköre maradt a december 11-i parlamenti választások hivatalos végeredményének, a Szociáldemokrata Párt több mint 45 százalékos győzelmének kihirdetése után. Az SZDP sosem aratott még egymaga ilyen arányú győzelmet, de ehhez a sikerhez a jobboldal tehetetlenségére, vezetői válságára, és csalódott választóinak távolmaradására is szükség volt.

Maga a szakértői kormány is egy „helyettes” volt, amelyet a — parlamentet eddig is uraló — balliberális parlamenti többség tolt maga elé a kulcsfontosságú 2016-os választási évben. E tekintetben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt és a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis már 2015 novemberében gyanút foghatott volna, amikor — a Ponta-kormány bukása után — az SZDP szerényen háttérbe vonult, és készségesen megszavazta, hogy a választásokig hátralévő évben egy független, szakpolitikusokból álló kormány vezesse az országot.

A szakértői kabinet csak arra kellett az SZDP-nek, hogy a politikusokkal szembeni ellenszenvet másra terelje, és az országot „a brüsszeli parancsokat kiszolgáló idegenektől” megszabadító ellenzéki erőként léphessen fel a választásokon. Valójában inkább a Cioloș-kormány volt ellenzékben 2016-ban, hiszen a parlamentben továbbra is a baloldalnak volt többsége, amellyel a kabinetnek folyamatos vitái voltak.

Miután a népharag által elsöpört szociáldemokrata Ponta-kormánytól Cioloșék négy százalékpontos áfa-csökkentést és egy majdnem háromszázalékos hiánnyal megtervezett költségvetést örököltek, a 2016-os választási évben az SZDP futószalagon gyártotta a további adócsökkentésekről, bér- és nyugdíjemelésekről rendelkező törvénytervezeteket, majd amikor a kormány — a költségvetési fedezet hiányára hivatkozva — megtámadta azokat az alkotmánybíróságon, Dragneáék a nép ellenségeként mutogattak a szakértői kormányra, amely „nem akarja, hogy a románok jobban éljenek”.

Hirdetés ________________________________________________

mágneses fakockák, magnetic wooden blocks, brikk, mágneses építőkockák
 ____________________________________ mágneses építőkockák

Közben a másik oldalon a NLP politikusainak nem tűnt fel, hogy Iohannis a — választásoktól egyébként távol maradó  fiatalok és külföldi vendégmunkások SZDP-ellenes voksaival nyerte meg az elnökválasztást 2014-ben: vélhetően azt hitték, hogy csak türelmesen ki kell várniuk, amíg a parlamenti voksoláson hasonló arányú győzelmet aratnak.

Az sem hatott ébresztőként számukra, hogy már a nyári helyhatósági választásokon is alulmaradtak az SZDP-vel szemben, és feltehetően azt sem látták előre, hogy az internet-generáció lázadói által alapított, a korrupt politikusok ellen kampányoló Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem a baloldalról, hanem a NLP-tól szippantja el a választókat.

Államfővé választása után Iohannis addigi szóvivőjére, Alina Gorghiura bízta a NLP-ot, de a választási eredmények — az önkormányzatin begyűjtött 30, és a parlamenti voksoláson szerzett 20 százalék — elég egyértelművé tette, hogy Gorghiu-asszony nem volt jó helyettes.

Az államfőtől kölcsönzött korrupcióellenes szlogen is inkább púpnak, mintsem segítségnek bizonyult a NLP számára: nehéz véráldozatokkal sikerült ugyan valamelyest megtisztítaniuk parlamenti jelöltlistáikat a bűnvádi eljárás alá vont politikusoktól, de a pártban nem igazán maradt olyan karizmatikus személyiség, aki mögé felsorakozhattak volna a választásokon.

Bár az év első felében a NLP is igyekezett „ellenzéki” pártként bírálva a kormányt hasznot húzni abból, hogy a szakértői kormányért nem kell politikai felelősséget vállalnia, nyáron a vezetői válsággal küzdő jobbközép alakulat mégis úgy döntött, inkább „kikölcsönzi” Dacian Cioloș népszerűségét a parlamenti választásokra. Az államfő hathatós segítségével rávették Cioloșt arra, hogy a jobboldali pártok (NLP és USR) közös miniszterelnök-jelöltje legyen, de — a jelek szerint — nem sokra mentek vele, mert Cioloș görcsösen ragaszkodott függetlensége látszatához, és csak ímmel-ámmal vett részt a választási kampányban.

A december 11-i parlamenti választásokon a fegyelmezett választói táborral rendelkező, jól szervezett SZDP-nek mindössze arra kellett vigyáznia, hogy ne idegesítse fel semmivel azokat, akik általában nem szoktak szavazni.


Az alacsony részvétel mellett besöpört 45 százalékos győzelem örömét csak az árnyékolta be számukra, hogy Liviu Dragnea pártelnökből — priusza miatt — nem lehetett kormányfő. Így neki is olyan megbízható helyettes után kellett néznie, aki — a kormánypalotában megerősödve — nem fogja majd kitúrni őt a pártelnöki székből.

Leghűségesebb munkatársát, Sevil Shhaidehet volt regionális fejlesztési minisztert nem sikerült elfogadtatnia Iohannisszal, így csak második nekifutásra, a 43 éves bánsági karrierpolitikus, Sorin Grindeanu számára sikerült kormányalakítási megbízást kierőszakolnia az államfőtől.

A most hűséges pártkatonának mutatkozó Grindeanu bizonyára nagyobb veszélyt jelenthet Dragnea székére az idegenellenes szólamokhoz szokott SZDP-ben, mint egy muzulmán vallású nő, így elképzelhető, hogy a mostani helyettes a tervezettnél fontosabb szerepet játszik majd, és jövőre már meghatározó személyisége lesz a román nagypolitikának.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI