2017. január 9., hétfő

Tragédia: elmarad a képviselők téli szabadsága

Január végéig tartó rendkívüli ülésszakra hívták össze a parlament alsóházát hétfőn.


rendkívüli ülésszak, képviselőház, Liviu Dragnea, Románia, Grindeanu-kormány, sürgősségi rendelet
Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A képviselők így egyáltalán nem mehetnek téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka.

Karácsony után és január első hetében a december 11-i választások utáni kormányalakítás elhúzódása miatt nem mehettek vakációra a törvényhozók. Az újabb rendkívüli ülésszakot nem a napirenden szereplő tervezetek halaszthatatlan jellege miatt, hanem a balliberális kormánytöbbség és a jobboldali ellenzék közti politikai csatározások következményeként hívták össze.

Liviu Dragnea házelnök, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt elnöke egy televíziós interjúban elismerte: azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson.

A parlament mindkét háza elfogadta ugyan múlt héten azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket hozzon, ez ellen azonban a jobboldali pártok alkotmányossági óvást emeltek, mondván, hogy a felhatalmazás a sarkalatos törvények módosítására is kiterjed, ami sérti az alaptörvényt.

Az óvást csütörtökön tárgyalja az alkotmánybíróság. Ha a taláros testület el is utasítaná az óvást, kérdéses, hogy a jobboldali államfő mennyire fog sietni a törvény kihirdetésével.

Dragnea szerint az ellenzék egyedüli célja, hogy meggátolja a szociáldemokraták választási ígéreteinek gyors életbe léptetését, de az SZDP „nem fog elveszni a részletekben” és inkább nem megy vakációra, de lehetővé teszi a tervezett törvénymódosítások gyors életbe léptetését.

Az alkotmány csak kivételes esetekben ad lehetőséget a kormánynak arra, hogy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozzon be a törvényhozás folyamatába: az ilyen jogszabályokat pedig utólag megvitatja — megerősíti, módosítja, vagy elveti — a parlament. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a kabinet, amikor ülésezik a parlament: ezért volt szükség a rendkívüli ülésszakra.

A múlt héten beiktatott Grindeanu-kormány pénteken sürgősségi rendelettel döntött a helyi közigazgatási alkalmazottak és előadóművészek béremelésekről, a hallgatói ösztöndíjak növeléséről, valamint a kis- és középvállalkozóknak nyújtott adókedvezményről.

A parlamentet január utolsó hetére mindenképpen rendkívüli ülésszakra hívták volna, hogy elfogadja a 2017-es állami költségvetést, amelynek a tervezetét még csak ezután dolgozza ki a kormány.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI