2017. január 25., szerda

Nyílt levél Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének

Tisztelt Elnök Úr!

Immár egy hete annak, hogy Klaus Iohannis államfő bejelentés nélkül megjelent a kormányülésen és megakadályozta — vagy elhalasztotta?, erre a kérdésre vélhetően az államfő által kezdeményezett népszavazás adja meg majd a végső választ —, hogy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bábkormánya, a börtönök túlzsúfoltságára hivatkozva, előzetes társadalmi vita nélkül életbe léptesse a közkegyelemről rendelkező és a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeleteket.

btk, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Kelemen Hunor, közkegyelem, Liviu Dragnea, RMDSZ, Románia, romániai magyarság, Márton Árpád, Székelyföld
Fájdalmas kép: Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Liviu Dragnea (SZDP), Kelemen Hunor és Daniel Constantin (ALDE) egy asztalnál — Fotó: Gábor Lajos/RMDSZ
Az államelnök határozott fellépésének köszönhetjük azt is, hogy az igazságügyi minisztérium honlapján a kormány még aznap szabadon engedte az elefántokat. Nem kell igazságszolgáltatási szakembereknek lenni, elégséges a józan, paraszti ész is annak megítéléséhez, hogy ezeket a rendeleteket a román politikai színtér és üzleti élet bizonyos szereplőinek „dedikálták”. Már első olvasatra „átjött”: a börtönök túlzsúfoltsága csak ürügy, a cél az, hogy egyes politikusok, üzletemberek és köztisztviselők nevét tisztára mossák a törvény előtt.

A társadalom azonnal felhorkant, országszerte utcára vonultak az emberek, akik elfogadhatatlannak minősítették és követelték a tervezetek azonnali visszavonását. Az igazságügyi intézmények (a Főügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, a Legfelső Bíróság, a Legfelső Bírói Tanács, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség, a bírák szakmai szervezetei), a civil szervezetek és a sajtó egy része, az ellenzéki pártok és a témában állást foglaló diplomáciai képviseletek is hasonlóképpen vélekedtek: a korrupcióval, a hivatali visszaéléssel és a feddhetetlenséggel kapcsolatos törvénykezés teljesen átláthatatlan módon, tárgyilagos elemzés hiányában, sürgősségi hatállyal történő módosítása azon túl, hogy teljesen indokolatlan, ellentmond a demokrácia és a jogállamiság alapelveinek.

Elnök úr, mélységes szomorúsággal tölt el, hogy azok között — gondolok itt a kormánytöbbség tagjaira és az őket kiszolgáló szervilis média képviselőire —, akik e tervezetek mellett lándzsát törtek, ott találjuk a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettesét, Márton Árpád urat is. Fölösleges idézni a képviselő úr érvelését, maradjunk annyiban: szavai hallatán a szociáldemokrata rablóbanda felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt vezére biztosan elismerően csettintett. Az ön kollégájának Dragnea iránti szánalmas szervilizmusát a jelenleg tízéves börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu médiamágnás, politikus és szekusbesúgó hírtelevíziónak álcázott szennycsatornájának komplett szerkesztősége megirigyelhetné. Ami felettébb felháborító Márton Árpád „védelmi beszédében”, hogy kimondva-kimondatlanul hülyének nézte a tervezetek bírálóit, akik szerinte „nyilvánvaló félretájékoztatás” áldozatai.

A romániai magyarok érdekvédelmi és közképviseleti szervezetének felső vezetése nem reagált. Sem a társadalmat alapjaiban felforgató, személyre szabott tervezetekre, sem egyik veterán képviselőjének felháborodást keltő állásfoglalására és állításaira. Nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat. Az RMDSZ felső vezetése nem reagált parlamenti szövetségesének, Liviu Dragneának a politikai gerinctelenség és szemtelenség csúcsait ostromoló, aljas megnyilvánulásaira sem, amiket rendszerint egy másik köztörvényes bűnöző, a jelenleg szökésben lévő és nemzetközi körözés alatt álló Sebastian Ghiță által finanszírozott România TV-ben hangoztat. De nem reagált Klaus Iohannis államfő népszavazás-kezdeményezésére sem.

Kelemen úr, önök ezekben a zaklatott időkben magukra hagyták a romániai magyarságot. Az elmúlt héten nem jöttek az SMS-ek, a személyes hívások és a Facebook-bejegyzések. Bezzeg a kampányban, amikor az „erős parlamenti képviseletre” kellettek a szavazatok! Kelemen úr, nyugtasson meg, ugye ez nem azért van, mert önöknek az „élesítés” előtt a közleményeket a Kiseleff úti SZDP-székházába kell küldeni véleményezésre, és most a jóváhagyásra várnak.

Elnök úr, ne altassák magukat azzal, hogy az erdélyi magyarság döntő többsége által mélyen tisztelt Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének és a Fidesz támogatásának fegyvertényével sokáig takarózhatnak, és meghatározatlan időre kiválthatják a romániai magyarok feltételek nélküli támogatását és bizalmát. Ha az RMDSZ nem teljesíti a tőle elvárt feladatokat, egy olyan kormánykoalíciót támogat, amelyik a törvényeket a maga céljaira formálja, amelyik „ohne zsenir” méri egyik kegyelemdöfést a másik után a jogállamra, akkor nekünk nemcsak a jogukban áll, hanem erkölcsi kötelességünk is rámutatni erre.

Elnök úr, amennyiben közvetlen munkatársai elmulasztották volna informálni önt, engedje meg nekem, hogy felhívjam a figyelmét a következőkre: a decemberi választásokon önöknek bizalmat szavazó erdélyi magyarság döntő többségét mérhetetlen frusztrációval tölti el, hogy a hisztérikus félelemre épített kampányban ígért erős képviseletet már indulás előtt feláldozták, amikor egy erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető parlamenti együttműködést kötöttek meg egy olyan politikai bagázzsal, amelynek vezető politikusai korábban egy lehetőséget sem szalasztottak el, hogy belerúgjanak az erdélyi magyarságba, amelynek a közpénzekből finanszírozott árnyékemberei és álciviljei a mai napig perek ezreivel akadályoznak meg bennünket alapvető jogaink gyakorlásában. Azoknak az erdélyi magyaroknak, akik a kilátástalan élethelyzetéből való kilábalás esélyét nem az emigrálásban, hanem önökben látják, akik egy jobb élet és egy szebb jövő reményében, a sokszori csalódások és a józan eszük figyelmeztetése ellenére újfent önöket ruházták fel érdekeik képviseletével, ismét csalódniuk kellett: a tisztességes érdekképviselet, a megújulás, a jobbulás történelmi esélyét adták az önök kezébe, de önök nem éltek vele.

Rettegéssel gondolok arra a napra, amikor unokáim erről a korszakról és ezekről az eseményekről fognak tanulni az iskolában, és megkérdezik: Tata, mit tettek a tiszta lelkiismeretükről, a becsületességükről és karakán kiállásukról híres erdélyi magyarok és a székelyek képviselői a parlamentben, amikor régi-új konjunkturális szövetségeseik hatalmi mámorukban két lábbal tiporták a demokráciát?, és nekem azt kell majd válaszolnom, hogy semmit, fiam, semmit, hallgattak és lapítottak, mert szokás szerint valami szarral akkor is betömték a szájukat.

Elnök úr, ön most megváltoztathatja a történelmet. Önön (is) múlik, hogy a jövő nagyapái miről fognak mesélni, hogy unokáink büszkeséggel, vagy lehajtott fejjel, összeszorult szívvel és szégyenkezve tekintenek vissza napjaink történéseire. Itt az ideje, hogy kihúzzák a fejüket a homokból, vagy adott esetben Dragnea úr hátsójából, és cselekedjenek! Még nem késő egy határozott állásfoglalással és kiállással meghúzni a vonalat és elhatárolódni azoktól, akik ahelyett hogy lecsapolnák, feltöltik Románia korrupciós mocsarát.

Tisztelettel:
Kerekes Gyula,