2017. január 18., szerda

Megtörte a csendet Florian Coldea

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt operatív vezetője exkluzív nyilatkozatot adott szerdán az Agerpres hírügynökségnek.


Florian Coldea, SRI, Sebastian Ghiță, román hírszerző szolgálat,
Florian Coldea — Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Florin Coldea tartalékos altábornagy többek között reagált azokra a vádakra, amelyeket az utóbbi napokban felhoztak ellene.

Coldea emlékeztet: 25 éves karrierjéből 22 évet a SRI kötelékében töltött, 12 évet volt operatív vezető, és ezalatt odaadással látta el feladatait. Köszönetet mond főnökeinek és munkatársainak és kijelenti: munkájuk eredményeként a SRI „elfogadott és tisztelt” intézmény lett a világ elhárító szolgálatai között, hozzájárult ahhoz, hogy „Románia biztonságos, egységes és erős ország legyen”.

Az utóbbi időben ellene megfogalmazott vádakkal kapcsolatban kifejtette: a SRI-nél belső vizsgálat indult, amely alól „beosztástól és rangtól függetlenül” senki sem tudja kivonni magát.

Coldea szerint a legapróbb részletekre is kiterjedő és szigorú ellenőrzési procedúra, amelynek alávetették, és amely során minden tekintetben együttműködött, egyértelműen megállapította, hogy minden kielemzett esetben betartotta a törvényeket.

Az ellenőrzést követően visszanyerte a SRI igazgatóhelyettesi tisztségét — közölte Coldea, aki úgy véli, a katonai becsületen nem lehet mondvacsinált okokkal foltot ejteni.

Az altábornagy úgy fogalmaz: az ellene irányuló támadások, a lejárató kampány veszélyezteti az intézmény jó hírnevét, és negatívan befolyásolhatja működését, ezért kérte felmentését az igazgatóhelyettesi tisztségből és áthelyezését a rendelkezési állományba.

Véleménye szerint az, hogy tartalékállományba helyezték, nem akadályozza meg abban, hogy továbbra is a hazát szolgálja, és azt mondja: „az egyenruhával járó kötöttségek nélkül” ezután szabadabban beszélhet nyilvánosan, és hozzájárulhat egy „biztonsági kultúra kialakításához”.
Mandátumon végén jelentem a román állampolgároknak, hogy megtisztelő volt a hazámat szolgálni egy román hírszerző tiszt által elérhető legmagasabb beosztásban, és kivételes lehetőség volt számomra, hogy hozzájárulhattam a legfontosabb stratégiai küldetés teljesítéséhez, hogy Románia egy biztos, stabil ország legyen, amelyet sikeresen megvédtünk az állandó biztonsági kockázatoktól és fenyegetésektől. A hazámat szolgálom. Isten engem úgy segéljen!” — nyilatkozta Coldea az Agerpresnek.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres