2017. január 3., kedd

Tömény nacionalista megnevezést kapott a román kulturális tárca

Az új román kormányban a kulturális tárca a Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma megnevezést kapta.


bukaresti Diadalív, kulturális minisztérium, Románia, kormányalakítás, RMDSZ, PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, Grindeanu-kormány, Liviu Dragnea
Képünk illusztráció — Forrás: presidency.ro
Aki a megnevezést javasolta, az csak a románokra gondolt, figyelmen kívül hagyva a magyarokat és a többi 18, Romániában élő kisebbséget.

Ezt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szóvá is tette Sorin Grindeanu megbízott miniszterelnökkel és a koalíciós pártok vezetőivel való találkozásakor. Kelemen szerint a névváltoztatás kizárólagossági üzenetként értelmezhető, ezen „csak úgy lehet túllépni”, ha a tárcánál létrehoznak egy olyan entitást, amely a kisebbségek kultúrájával, identitásával foglalkozik.

Kelemen Hunor javaslatával a szociálliberális koalíció vezetői és a kijelölt kormányfő is egyetértettek.

Amikor az RMDSZ ülésterméből távozott Liviu Dragnea, az Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette: az oktatási tárcához hasonlóan a kulturális tárcánál is létrehoznak egy államtitkári posztot a kisebbségek számára.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.