2017. január 18., szerda

Munkaszüneti nap lesz január 23-a

Hosszú hétvégéjük lesz a közalkalmazottak, miután a kormány pihenőnappal kötötte össze január 24-ét — a román fejedelemségek egyesülésének ünnepét — az azt megelőző hétvégével.


román fejedelemségek egyesülése, Románia, munkaszüneti napok, munkaszüneti nap január 23
Fotó: Cristina Nichitus/Mediafax
A szerdán elfogadott kormányhatározat értelmében január 23-a, hétfő pihenőnap lesz a közszférában.

A szabadnapot január 28-án, szombaton, vagy január végéig túlórázással kell ledolgozni.

A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek január 23-ra kitűzött tárgyalásuk van.

A parlament tavaly ősszel nyilvánította hivatalos munkaszüneti nappá a román fejedelemségek — Moldva és Havasalföld — 1859-es egyesülésének évfordulóját, amely már évek óta nemzeti ünnepnek számított Romániában.

Tavaly az eddigi 12-ről 14-re emelték a hivatalos munkaszüneti napok számát Romániában, amibe húsvét és pünkösd vasárnapját is beleszámolják.


A parlament a választási kampányt megelőző időszakban szavazta meg, hogy — a román fejedelemségek egyesülésének ünnepe mellett — június 1-je, a nemzetközi gyermeknap, is munkaszüneti nap legyen Romániában.
1859 januárjában Moldva és Havasalföld is Alexandru Ioan Cuzát, a moldvai Nemzeti Párt uniót szorgalmazó vezetőjét választotta fejedelmévé, annak ellenére, hogy korábban a nagyhatalmak a — krími háború után török fennhatóság alól felszabadult — két román fejedelemség korlátozott egyesülésébe egyeztek csak bele. A perszonálunió után Cuza 1862-re elérte a két államapparátus összevonásának nemzetközi elismerését: az új állam ekkor vette fel a Románia nevet.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI