2017. január 5., csütörtök

Megóvták a törvényt, amely miatt Dragnea nem lehetett kormányfő

Alkotmányossági óvást terjesztett be Victor Ciorbea, a Nép Ügyvédje csütörtökön a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta a szociáldemokrata pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.


Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu, Grindeanu-kormány, kormányalakítás, alkotmánybíróság, Victor Ciorbea, ombudsman
Semmi sem állhat Dragnea útjában  — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
A vitatott cikkely szerint a büntetett előéletűek nem lehetnek tagjai a kormánynak.

Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Az SZDP elnöke több ízben igazságtalannak nevezte a jogerős ítéletet és alkotmányellenesnek a 2001-ben hozott törvényt, amely örökre megfosztja őt kormánytisztség betöltésétől, holott a bíróságok is csak bizonyos időre tiltják el az elítélteket a közügyektől, esetében pedig nem is volt ilyen tiltás.

Mivel hatályos törvény ellen csak egy ezzel összefüggő per érintettje vagy az ombudsman emelhet alkotmányossági kifogást, az SZDP választási győzelmét követő napokban nagy nyomás nehezedett a szociáldemokraták támogatásával ombudsmanná megválasztott Victor Ciorbeára, hogy próbálja meg elhárítani a jogi akadályt Dragnea miniszterelnöksége elől. Az ombudsman eleinte vonakodott, hogy hivatalból emeljen óvást egy másfél évtizede hatályos törvény ellen, de a szociálliberális kormány beiktatása után mégis rászánta magát erre.

Óvásában Ciorbea arra hivatkozott, hogy az előírás sérti a hatalmi ágak közötti egyensúly alkotmányos elvét, mivel hátrányos megkülönböztetést jelent a végrehajtó hatalom tisztségviselői számára, olyan körülmények között, amikor a törvényhozásban és igazságszolgáltatásban nem írnak elő hasonló feddhetetlenségi követelményeket.

Az SZDP elnöke nem csinált titkot abból, hogy szerinte őt illetné meg a kormányfői tisztség, ezért a sajtó azt valószínűsíti, hogy amint elhárul az „igazságtalan” jogi akadály, átveszi majd a szerdán beiktatott szociálliberális kormány irányítását Sorin Grindeanu miniszterelnöktől.

Klaus Iohannis több ízben leszögezte: a törvényi akadálytól függetlenül  semmiképpen nem fog kormányalakítási megbízást adni bűnvádi eljárás alá vont vagy elítélt politikusnak.

Mivel a balliberális parlamenti többség már a kormányalakítás hátráltatásáért is felfüggesztéssel fenyegette az elnököt, a sajtó biztosra veszi, hogy Dragnea az államfő felfüggesztésének árán is érvényesíteni fogja kormányfői ambícióit, ha az alkotmánybíróság helyt ad az ombudsman óvásának.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy