2017. január 26., csütörtök

Megfélemlítési kísérlet Hans Hedrich ellen

Ismeretlenek felgyújtották a Hans Hedrich erdélyi környezetvédelmi és emberjogi aktivista által használt személygépkocsit.


Románia, civil szervezetek, Hans Hedrich, Neuer Weg Egyesület, Románia, Székelyföld, vandalizmus, megfélemlítés, környezetvédelem
Forrás: Facebook/Hans Hedrich
A kedd este történt rongálásról a kolozsvári Főtér portál számolt be.

Amint az aktivista a portálnak elmondta: épp sétálni indult a kutyájával, amikor észrevette, hogy ég a segesvári lakása előtt leparkolt autó.

A tüzet sikerült időben eloltani, így csak kisebb kár keletkezett. Az aktivista szerint egyértelmű, hogy gyújtogatás történt, hiszen a kocsi első és hátsó kerekénél is egy időben csaptak fel a lángok. Elmondta: a gépkocsi nem is saját tulajdona, hanem kölcsönbe kapta, hogy a civil és kutatói projektjeihez szükséges kiszállásokon álljon rendelkezésére.

Hans Hedrich 2013-ban jelentést írt a székelyföldi famaffiáról, sepsiszentgyörgyi civilekkel közösen próbálta megakadályozni a Holzindustrie Schweighofer osztrák társaság rétyi üzemének beindítását, amely a civilek szerint többet árt a környék természeti és gazdasági ökoszisztémájának, mint amennyi anyagi hasznot forgat vissza a helyi közösség életébe.

A politológus végzettségű, magyarul is kiválóan beszélő aktivista:

  • többször állást foglalt Románia föderalizálása mellett,

  • szót emelt a székelyföldi autonómiamozgalommal vagy jelképhasználattal szembeni hatósági fellépés ellen,

  • 2013-ban jelentést írt a székelyföldi famaffiáról,

  • sepsiszentgyörgyi civilekkel közösen próbálta megakadályozni a Holzindustrie Schweighofer osztrák társaság rétyi üzemének beindítását.

Hans Hedrich a portálnak elmondta: feljelentést tett az ügyben a rendőrségen, a rongálás mögött szomszédait sejti, akikkel többször került összetűzésbe, és akik — szerinte — a rendőrség besúgóiként is működnek. Azt is nyomatékosította, hogy a fenyegetés után sem hagy fel a civil aktivista tevékenységgel.
2016. decemberében a vhegy.com és az Indigó csoport Az év embere díjjal tüntette ki Hans Hedrichet. 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Főtér