2017. január 20., péntek

Lemondott a tüntetőket lenácizó ALDE-politikus

Cătălin Beciu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének alelnöke, az energiaügyi minisztérium volt államtitkára sértő szavakkal illette a közkegyelmi rendelet ellen tiltakozókat a Facebookon.


Cătălin Beciu, ALDE, közkegyelem, btk, Románia
Cătălin Beciu — Fotó: Sorin Lupșa/Agerpres
Beciu pénteken jelentette be, hogy lemondott tisztségéről, mivel tisztában van vele, hogy „nem megfelelő hangnemet” használt, de azért is, mert szükségét érzi, hogy „megkötések nélkül kifejezhesse a véleményét”.

Korábban az ALDE alelnöke „náci tüntetésnek” nevezte a közkegyelmi rendelet tervezete ellen kirobbant tiltakozásokat.
Romániában hetven év után sor került az első náci megmozdulásra. Utcára mentek a kretének, akik kínzást vezetnének be a szabadságvesztés helyett, és kivégző lágereket akarnak börtönök helyett. És az emberi méltóságot garantáló Alkotmány lábbal tiprását is akarják. Állatok, undorodom tőletek. Mindazoktól, akik tegnap este kivonultak az utcára. Csak biztos akarok lenni abban, hogy tiszteletben tudom tartani az Alkotmányt, amely az élethez való jogotokat garantálja...Ma nem vagyok ebben biztos. Tajtékzom, amikor nácikat látok. Le Kövesivel, Iohannisszal, Mungiu Micţiunedivel és általában le az összes kreténnel és nácival!” — írta a volt államtitkár, aki később törölte ezt a bejegyzését.
Beciu később azt írta, tisztában van vele, hogy elrugaszkodottan fogalmazott, , de „könnyen dühbe gurul”, és nem bírja nézni, hogy egyesek azt skandálják: „Börtönbe!”

Elismerte, hogy a tiltakozásoknak semmi közük nincs a nácizmus ideológiájához, de „a tüntetés módja, a tiltakozók kérlelhetetlensége, a vágyuk, hogy kibelezve lássanak minket, régi, nagyon szomorú időket juttat eszembe” — írta még Beciu, leszögezve, hogy támogatja az amnesztiát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.