2017. január 9., hétfő

Leégett a kommandói iskola

Egyelőre tisztázatlan okok miatt tűz ütött ki hétfőn délután a székelyföldi Kommandó település általános iskolájában — közölte az Agerpres hírügynökség.


iskola, Kommandó, Székelyföld, tűzbaleset, tűzvész
A hivatásos és önkéntes tűzoltók mellett mintegy 300 kommandói sietett a helyszínre és segédkezett az oltásban — Forrás: Kovászna Megyei Sürgősségi Felügyelőség/ISU
Az intézmény tevékenységét, amelybe több mint száz gyerek jár, egész hétre felfüggesztették.

Kiss Imre főtanfelügyelő azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy a rendkívül heves tűz kárt okozott az iskola jelentős részében. A tűzoltók daruval próbálták kettészakítani a gerendaépületet, hogy a lángra kapott épületszárnyat eltávolítsák az épület még ép részétől.
Nem lehet tudni mi marad az épületből. Holnap a prefektussal együtt kimegyünk a helyszínre, aztán a polgármesteri hivatal és a megyei tanács képviselőivel megbeszéljük, hogy mit csináljunk tél derekán a gyerekekkel. Valószínű, hogy erre a hétre felfüggesztjük az oktatást és megpróbálunk valami megoldást találni” — mondta a főtanfelügyelő.
György Alfonz, a Kovászna Megyei Sürgősségi Felügyelőség (ISU) parancsnoka a hírügynökségnek elmondta: a hatóságok fellépését alaposan megnehezítette, hogy nehezen járható az út a Kovászna várostól mintegy húsz kilométerre, 1070 méteres magasságban fekvő Kommandóra, ráadásul a tűzeset mínusz 19 Celsius-fokos hidegben következett be.

Az ISU szóvivője szerint az iskola faépületének mintegy 25 százaléka, hozzávetőleg 360 négyzetméter vált a lángok martalékává.
A történelmi Magyarország egyik legkeletibb fekvésű hegyi települése a nevét onnan kapta, hogy egykor határőr alakulat (kommandó) állomáshelye volt. 
Kommandón 1889-ben alapított elemi iskolát Horn Dávid felvidéki származású, pesti üzletember az erdők kitermelése utáni jövedelem felhasználásával. Egy évvel később már általános iskolává fejlesztették. A kommandói általános iskola 2011-ben, a tizedik alkalommal szervezett falunapok alkalmával vette fel alapítója nevét. Az iskola területén zajlik a nagy hírű nemzetközi cigányfolklór-tábor — tavaly tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az egyhetes rendezvényt.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI/Sláger Rádió/ISU/Háromszék