2017. január 23., hétfő

Iohannis: döntse el a nép, akarja-e a közkegyelmet

A román államfő népszavazást készül kiírni a balliberális kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében


közkegyelem, büntető törvénykönyv, btk, Románia, referendum, PSD-ALDE, Liviu Dragnea, Klaus Iohannis
Klaus Iohannis üdvözli az Egyetem-téren összegyűlt tüntetőket — Forrás: presidency.ro
Klaus Iohannis ezt a volt román fejedelemségek egyesülésének évfordulója alkalmából tartott hétfői beszédében jelentette be.

Az elnök — ellentétbe állítva a nemzeti törekvéseket mindenek elé helyező elődöket és a mai politikusokat — élesen bírálta a decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Pártot és koalíciós szövetségesét, amiért választási ígéreteik teljesítése helyett az a legfőbb gondjuk, hogy megakadályozzák a korrupt politikusok felelősségre vonását.
Míg a Havasalföld és Moldva 1859-es egyesülését megvalósító Alexandru Ioan Cuza fejedelem nevéhez fűződik az első román büntető törvénykönyv, amely elmarasztalta a hivatali visszaélést és érdekellentétet, a balliberális koalíció most csökkenteni akarja a visszaélések büntetését — mutatott rá Iohannis.
A kezdeményezést és annak sürgősségi rendelettel való elfogadását felháborítónak tartó emberek utcára vonultak tiltakozni — tette hozzá az elnök, aki szerint azonban képtelenség megmozdulásukat „bányászjárásnak” vagy államcsínynek nevezni, ahogy azt Liviu Dragnea, az SZDP elnöke tette.

Az elnök kifejtette: az SZDP-ALDE koalíció arra kapott választói felhatalmazást, hogy fizetés- és nyugdíjemelésről, a gazdasági fejlődésről szóló választási ígéreteit teljesítse, miután azonban a büntetőjog megváltoztatását is a közbeszéd témájává tette, ebben az ügyben is „szembe kell néznie” a választók akaratával.

Úgy vélekedett: a népszavazás túlmutat majd a büntetőjog módosításán, a választóknak arról kell kifejezniük véleményüket, hogy a jogállamhoz ragaszkodó, a többi európai nemzettel egyenrangú, erős nemzetként, vagy a félmegoldásokkal megelégedő, megfélemlíthető és meghunyászkodó nemzetként akarnak-e élni. Az elnök leszögezte: feddhetetlen politikusok által vezetett, büszke és erős nemzetet akar. Ennél kevesebbel nem éri be, és nincs olyan ár, amit ne fizetne meg ennek elérése érdekében.

Iohannis azt mondta: megkezdi az előkészületeket a referendum kiírására. Kezdeményezését a parlamentnek is véleményeznie kell, de meg nem akadályozhatja.
Romániában a választói névjegyzékben szereplő polgárok 30 százalékának részvétele szükséges egy népszavazás érvényességéhez. A tavaly decemberi voksoláson, amelyen az SZDP a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékát megszerezte, a részvétel nem érte el a 40 százalékot, a jobboldalnak tehát a névjegyzékben szereplő polgárok mintegy 20 százalékát sikerült csak maga mellé állítania.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.