2017. január 5., csütörtök

Jelentősen nőnek a nyugdíjak Romániában

Megszavazta a képviselőház az adótörvény módosítását, így egészségügyi járulékmentessé tett valamennyi nyugdíjat, egy részük esetében pedig eltörölte a jövedelemadó-kötelezettséget.


Románia, nyugdíjemelés, költségvetés, Grindeanu-kormány
Fotó: Cristian Nistor/Agerpres
A tervezetet már szeptemberben megszavazta a szenátus, így a képviselőház volt illetékes meghozni a végső döntést.

A decemberi parlamenti választást megelőző kampányban a Szociáldemokrata Párt megígérte ezt az intézkedést, így Liviu Dragnea képviselőházi házelnök, aki egyben az SZDP elnöke, az új kormány megalakulását követő első napra rendkívüli ülésszakot hívott össze a tervezet elfogadása érdekében.

Eddig a nyugdíjasoknak a járandóságuk 900 lejt meghaladó része után számoltak fel 5,5 százalékos egészségügyi járulékot, amit a módosítás szerint ezentúl az állami költségvetésből állnak, a nyugdíjasok pedig megkapják ezt az összeget. Eddig járulékként vonták le a nyugdíjukból.

Adómentessé tették a 2000 lej alatti nyugdíjakat. Eddig az 1100 lejt meghaladó járandóságok esetében az ezt a határt túllépő részösszegre számoltak 16 százalékos jövedelemadót.

Az intézkedés 1,3 milliárd lejjel terheli a román költségvetést.

Az idén január 1-től már emelték 5,25 százalékkal a nyugdíjakat, ugyanis a hatályos törvények szerint minden évben ki kell igazítani az öregségi járandóságot az infláció mértékével, valamint a bruttó reál átlagbér növekedésének 50 százalékával.

A jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek is alá kell írnia, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított következő hónapban lép hatályba.

A legkisebb nyugdíjakat 400 lejről 520 lejre emelik. Romániában 931 lej az átlagnyugdíj.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres