2017. január 24., kedd

Iohannis nem blöffölt

A román államfő népszavazást kezdeményezett: a lakosságnak a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségéről kell állást foglalnia.


btk, büntető törvénykönyv, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, PSD-ALDE, referendum, Románia, Sorin Grindeanu
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
Az államfő kedden levélben értesítette a parlament házelnökeit a népszavazás előkészítésének beindításáról.

Iohannis először él azzal az alkotmányos jogával, hogy referendumot írhat ki nemzeti jelentőségű témákról. Az államfő előzőleg éles vitába keveredett a decemberi választásokon győztes szociálliberális SZDP-ALDE kormánytöbbséggel a kabinet által előkészített közkegyelmi tervezet ügyében.

Az elnök azzal vádolja a kormányoldalt, hogy a korrupt politikusokat akarja megmenteni a felelősségre vonástól.

Iohannis múlt héten bejelentés nélkül megjelent a kormányülésen, hogy a kabinet ne fogadhassa el társadalmi vita nélkül, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel az öt évnél nem hosszabb börtönbüntetéssel sújtott elítéltek egy részének közkegyelmet hirdető, illetve a büntető törvénykönyv egyes meghatározásait módosító tervezeteket.

Iohannis egy hétfői rendezvényen jelentette be, hogy népszavazást készül kiírni a kormány közkegyelmi kezdeményezése és a büntetőjog megváltoztatása ügyében.


Kifejtette: az SZDP-ALDE koalíció arra kapott választói felhatalmazást, hogy fizetés- és nyugdíjemelésről szóló választási ígéreteit teljesítse, miután azonban a büntetőjog megváltoztatását is a közbeszéd témájává tette, ebben az ügyben is „szembe kell néznie” a választók akaratával.

A koalíciós pártok szerint viszont Iohannis csak azért szít feszültséget, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa.

Sorin Grindeanu miniszterelnök cáfolta, hogy a tervezeteket társadalmi vita nélkül készültek életbe léptetni, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök pedig azt állította, hogy Iohannis képtelen elfogadni a jobboldal választási vereségét, és abban a reményben lázítja az embereket, szólítja utcára a tüntetőket, hogy nyárig sikerül félreállítania a Grindeanu-kormányt.

Dragnea egy hétfő esti tévéinterjúban kifejtette: tíz napja tudja, hogy Iohannis népszavazást akar kierőszakolni. Szerinte az elnök azért próbált „hangulatot kelteni” a közkegyelmi kezdeményezés körül, hogy azt „nemzeti jelentőségű” ügyként állíthassa be, és népszavazást írhasson ki róla.

Dragnea szerint Iohannis arra játszik, hogy felfüggesszék hivatalából, mert a leváltásáról rendezendő referendum "szószéket" biztosítana számára, és a kampányban áldozatként tüntethetné fel magát. A PSD elnöke azonban azt mondta: nem érdekelt Iohannis felfüggesztésében.

A parlamentnek húsz napon belül kell véleményeznie a népszavazási kezdeményezést.


Az elnök akkor is kiírhat egy referendumot, ha azzal a parlament nem ért egyet, vagy nem véleményezi a megadott határidőn belül.

Romániában a választói névjegyzékben szereplő polgárok 30 százalékának részvétele szükséges egy referendum érvényességéhez, de a maga a népszavazás is konzultatív jellegű, eredményének figyelembevételétől a parlament eltekinthet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI