2017. január 6., péntek

Iohannis engedett a 102-ből

A román elnök pénteken kihirdette azt a jogszabályt, amely mintegy 102 különféle illeték eltörléséről rendelkezik.


illetékek, televízió- és rádióilleték, Románia, Klaus Iohannis
Klaus Iohannis — Forrás: presidency.ro
A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónap első napjától lép érvénybe.

A jogszabályt korábban az elnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, de a törvényhozói testület változatlanul szavazta meg még egyszer.

Másodszor az elnök már nem küldhette vissza a jogszabályt, így kénytelen volt kihirdetni, mert korábban az alkotmányossági normakontrollt is kiállta.

Iohannis azt kifogásolta a törvényben, hogy megszünteti a rádió- és televízió-illetéket, amelyet a lakosság fizetett a villanyszámlán feltüntetett illetékként. Az így befolyt pénzből biztosították az állami Román Televízió és Román Rádiótársaság költségvetésének jelentős részét.

A két intézmény alkalmazottai tiltakoztak az intézkedés ellen, ugyanis a törvényt kezdeményező, a román kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt a továbbiakban úgy akarja finanszírozni a közmédiát, hogy az állami költségvetésből közvetlenül utalják majd ki a rádió és a televízió éves költségvetését.

Az újságírók szerint így csorbulhat a két közintézmény függetlensége, és a pártoknak nagyobb lehetőségük lesz beavatkozni a televízió és rádió műsorszerkesztési politikájába. Az illeték eltörlése ellen romániai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres