2017. január 29., vasárnap

Hatalmas kormányellenes tömegmegmozdulások Románia-szerte

Ismét tüntetők vonultak utcára Románia nagyvárosaiban vasárnap esete a balliberális kormány közkegyelmi tervezete ellen tiltakozva.


amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
A fővárosi tüntetésen nincsenek szónokok, és pártjelvényeket sem látni, de több ellenzéki párt politikusa is jelen volt a tömegben — Forrás: Digi24
A bukaresti Egyetem téren ötvenezren gyűltek össze vasárnap este, az igazságügyi miniszter és az ombudsman lemondását követelő tüntetők megbénították a közlekedést, majd a tömeg az igazságügyi minisztérium, a médiafelügyelet (CNA) székháza, a parlament és a kormánypalota felé indult.

A tüntetők szerint a kormánykoalícióhoz közel álló hírtelevíziók valótlanságokat állítottak a múlt vasárnapi megmozdulásukról, ezért azt követelik a médiahatóságtól, hogy bírságolja meg őket. A demonstráció a tervek szerint később a kormány székháza előtt folytatódik, rendbontásról nem érkezett jelentés.A tiltakozók többek között azt kiabálják, hogy „Le a bűnözőkkel”, „A PSD a vörös pestis”. Emellett táblákat emelnek a magasba, amelyeken többek között az áll, hogy „Bűnbanda, bíróságra veletek”, „Nemet a közkegyelemre, Igent az iskolákra és kórházakra”, „Népszavazás”, „Megálljt a korrupciónak”, „Dragnea tönkreteszi Romániát”.

A január elején hivatalba lépett balliberális kormány egy közkegyelmi, és egy másik, a büntető törvénykönyv módosítására irányuló tervezettel készül enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságán, valójában a korrupt politikusokat akarják megmenteni a felelősségre vonástól.

A tervezetek nyilvánosságra kerülése óta mindennaposak Romániában a tüntetések, vasárnap azonban — a múlt vasárnapi több tízezres demonstrációhoz hasonlóan — ismét nagyobb szabású, az egész országra kiterjedő megmozdulást szerveztek a közkegyelem ellenzői.

amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Az „elefántok” — Forrás: Digi24
Felháborodásukat növelte, hogy a Szociáldemokrata Párt elnöke — a választási csalás megszervezéséért felfüggesztett börtönre ítélt és egy másik korrupciós ügyben vádlottként szereplőLiviu Dragnea időközben tagadta, hogy ő lenne a tervezett bűnfeledés egyik kedvezményezettje. A kezdeményezést magára vállaló Florin Iordache igazságügyi miniszter egyértelművé tette, hogy a kormány a közfelháborodás ellenére is végig akarja vinni tervét.

A tervezeteket az igazságszolgáltatás csúcsszervei (legfőbb ügyészség, legfelső bíróság, legfelső bírói tanács), valamint Románia legfőbb szövetségesei is bírálták.

Klaus Iohannis kedden népszavazást kezdeményezett a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselőkkel szemben támasztott feddhetetlenségi követelményekről.

Dragneáék szerint a büntetőjogi tervezetek körül az államfő szít feszültséget, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa.


A kabinet várhatóan szerdai ülésén dönt arról, hogy milyen formában, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletként, vagy gyorsított parlamenti eljárással lépteti-e életbe a büntetőjogi módosításokat.

Kolozsváron, Brassóban, Nagyszebenben, Déván, Gyulafehérváron, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagybányán, Temesváron, Jászvárosban, Konstancán és más nagyvárosokban is ezrek vonultak utcára.

Cikkünk frissül.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Agerpres/MTI