2017. január 20., péntek

Folytatódnak a kormányellenes tüntetések Romániában

Csütörtök este is több nagyvárosban tüntettek közkegyelmi rendelet és a büntető törvénykönyvek tervezett módosítása ellen.


amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, közkegyelem,
Tüntetések Romániában — Forrás: Digi24
Temesváron, az Opera-téren összegyűlt tiltakozók szerint a rendeletek „dedikálva” vannak: egyes politikusokat, üzletembereket és köztisztviselőket segítenének abban, hogy kivonják magukat a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

A tüntetők „Kérjük, bocsássatok meg nekünk, nem tudunk annyit termelni, mint amennyit ti elloptok”, „Egy demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek”, „Demokráciát akarunk amnesztia nélkül”, „Börtönbe, ne kormányba” és „A korrupció öl” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A tüntetők megkerülték az Opera teret, majd visszatértek az opera elé, ahol az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészét, Laura Codruţa Kövesit támogató jelszavakat skandáltak.

Temesváron a tüntetők ígéretet tettek, hogy a következő estéken folytatják a tiltakozást, addig, amíg a kormány vissza nem vonja a rendeleteket.

Brassóban a prefektúra előtt gyűltek össze a tüntetők; piros lapokat lobogtattak, és „Börtönbe Dragneával!”, „Codruţa, ne feledd, mi a te pártodon vagyunk!”, „A DNA vigyen el titeket!” rigmusokat skandáltak

Azok az emberek, akik 27 éven át loptak, most külön törvényeket akarnak saját maguk számára” — mondta az egyik résztvevő, hozzátéve, polgári kötelességének érezte, hogy megvédje jogait azokkal szemben, akik lábbal akarják tiporni a demokrácia elveit.

Nagyszeben központjában mintegy 200 személy tüntetett. Egyes tiltakozók SZDP-ellenes feliratokat emeltek a magasba. A tüntetők között volt a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Nemzeti Liberális Párt néhány tagja.

A nagyszebeni polgármesteri hivatal február elsejéig, 18 és 20 óra közötti időszakra engedélyezte a tervezett kormányrendeletek elleni tiltakozó akciókat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/vhegy