2017. január 18., szerda

Ezrek tüntetnek Romániában a kormány ellen

Tüntetők ezrei vonultak utcára Románia nagyvárosaiban szerda este a balliberális kormány közkegyelmi tervezete és a büntető törvénykönyv tervezett módosítása ellen tiltakozva.


amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Forrás: Digi24
A bukaresti bejelentetlen, facebookon szerveződött demonstráció résztvevői „A tolvajoknak a börtönben, nem a kormányban a helyük”, „El a kezekkel a Btk.-tól” feliratú táblákat emeltek a magasba.

A tüntetők először a fővárosi Egyetem téren gyülekeztek, majd mikor nem fértek el a járdán, az úttestet elfoglalva megbénították a járműforgalmat.

A fagyos, szeles idővel dacoló tüntetők „A korrupció öl”, „Le a bűnözőkkel”, „Nem termelünk annyit, amennyit elloptok”, „Le a maffiakormánnyal” szlogeneket kiabálva később a kormány épülete elé vonultak.

A tüntetők kifejezték meggyőződésüket, hogy a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított vagy már elítélt politikusainak. Szerintük a két intézkedést már szerdán hatályba léptette volna a kormány, ha ezt nem akadályozta volna meg Klaus Iohannis államfő, aki bejelentetlenül megjelent a kabinet ülésén.

Kolozsváron, Nagyszebenben, Temesváron, Jászvásáron, Krajován is több száz tüntető vonult utcára, több helyütt a jobboldali ellenzéki pártok helyi képviselőinek részvételével.

A fővárosi tüntetésen Nicușor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke is részt vett. A politikus — aki a megmozduláson nem akart újságíróknak nyilatkozni, hogy ne vádolják a spontán megmozdulás kisajátításával — Facebook-bejegyzésben fejtette ki: a kormánypártok kezdeményezését a jogállam elleni támadásnak tekinti, ami a '90-es évekbe taszítja vissza Romániát.

A kormányfő szerint nincs itt semmi látnivaló


Sorin Grindeanu a kormányülést követő sajtóértekezletén cáfolta, hogy a két vitatott tervezetet sürgősségi rendelettel már szerdán hatályba léptették volna, ha ezt nem akadályozza meg az államfő közbelépése.

amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Forrás: Digi24
De Iohannis nem hallucinált, az „elefántok” tényleg ott voltak a teremben: a közkegyelemről és a Btk. módosításáról szóló tervezetet szerda délután az igazságügyi minisztérium el is küldte véleményezésre a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) és honlapján is nyilvánosságra hozta.

A szociálliberális kormánytöbbség szerint a társadalmi vita után sürgősen élet be kell léptetni ezeket az intézkedéseket, amelyeket a börtönök túlzsúfoltságával és az alkotmánybírósági határozatok Btk.-ba illesztésének szükségességével indokolt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy