2017. január 15., vasárnap

Edzője nagy potenciált lát Miklós Editben

Stefan Abplanalp szerint a csíkszeredai versenyző egyik legnagyobb erénye, hogy gyorsan tud felejteni.


Miklós Edit, Stefan Abplanalp, téli sportok, alpesi sí,
Miklós Edit — Fotó: Marjai János/MTI
Erre most — vasárnapi, súlyos balesetét követően — vélhetően nagy szüksége is lesz

„Nagyon jó mentalitású versenyző, igazi maximalista. Nagyon értékes tulajdonsága, hogy hamar felejt, azaz nem marad benne, ha hibázik. Ugyanúgy maximális figyelemmel teljesíti a pálya hátralévő részét, és megpróbálja visszanyerni az esetlegesen elvesztett időt. A következő alkalommal pedig szinte biztosan nem követi el ugyanazt a bakit” — nyilatkozta az MTI-nek a svájci szakember.

„Először a technikát kell csiszolni. Utána meg kell tanítani ezt alkalmazni, majd a versenyen alkalmazni. Végül ezt kihasználva győzni kell megtanítani a versenyzőt. Most ebben az utolsó fázisban járunk Edittel” — beszélt a közös munkáról a korábban az amerikai Lindsey Vonn csapatában, illetve a svájci válogatottnál is dolgozó tréner.

Abplanalp saját bevallása szerint nagy hangsúlyt fektet versenyzője mentális felkészítésére.

December közepétől a mostani világkupaversenyig egy hónapos szünet volt a gyors szakágakban, de sikerült elérnie, hogy Wengenben egy férfi Európa Kupa-futamon Miklós Edit előversenyző legyen. Ezt azzal indokolta, hogy szerette volna fenntartani tanítványa versenyszellemét, illetve a svájci helyszínen csak férfiak szoktak versenyezni, azaz Miklós első nőként csúszott le hivatalos formában azon a pályán.
Aki a wengeni pályát meg tudja síelni a legendás ugratóival és kanyarjaival, az bármelyik lesiklópályán képes nagyot alkotni. Ezt bizonyította be saját magának, ugyanis ő lett a leggyorsabb előversenyző, pedig társai mind férfiak voltak”  — mondta.

Abplanalp maga jelentkezett a munkára, amikor megtudta, hogy a 28 éves magyar síző trénert keresett az előző szezon végén.


Miklós Edit, Stefan Abplanalp, téli sportok, alpesi sí,
Miklós Edit az alpesi sí Világkupa St. Moritzi versenye női lesiklásának 2015. január 24-ei, bronzérmet érő futamában — Fotó: Peter Schneider/EPA/MTI
Mint elárulta, mindig nagy potenciált látott a csíkszeredai születésű versenyzőben, egyúttal tetszett számára a kihívás, hogy Magyarországon sporttörténelmet írhat Miklós Edittel, ha sikerül világkupafutamon győznie, vagy akár világbajnokságon és olimpián érmet szereznie.

A lesikló világkupában három futamot követően 108 pontjával ötödik volt Miklós Edit, akinek saját bevallása szerint rengeteget fejlődött a technikája új mesterének köszönhetően. Vasárnap Altenmarkt-Zauchenseeben a szakág negyedik versenyének edzésén viszont súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították a pongaui kórházba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI