2017. január 27., péntek

Dragnea szerint soha nem lesz autonómia Székelyföldön

Nincs olyan „kockázat”, hogy a román parlament elfogadná a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet — szögezte le pénteken Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt vezetője, a képviselőház elnöke.


Gyergyószéki Székely Tanács, hivatalos közlöny, Románia, székely autonómia, Székelyföld, román parlament, Liviu Dragnea,
Liviu Dragnea: Soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön — Fotó: Dragoș Savu/MTI
A politikust arra reagáltatták az újságírók, hogy előző nap a hivatalos közlönyben megjelent polgári kezdeményezésként a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott autonómiatervezet.

Dragnea rámutatott: az SZDP és liberális koalíciós partnere „egy pillanatig sem fog tétovázni” a tervezet elutasításával, amelyet alkotmányellenesnek tartanak.
Sajnálom, hogy léteznek ilyen kezdeményezések, mert ezek feszültséget szítanak a lakosság egy részében, és olyan lelkiállapotot idézhet elő, ami nem valami pozitív” — tette hozzá az SZDP elnöke.
Az autonómia-statútumot a Gyergyószéki Székely Tanács próbálja most polgári kezdeményezésként a bukaresti parlament elé juttatni.

A törvénykezdeményezést az Árus Zsolt István, Czink Attila, Kercsó Attila, Bajkó Zsigmond, Kovács László, Cziriák Károly, Elekes-Józsa Márton, Takács József, Kolcsár Géza és Márton Csaba alkotta bizottság dolgozta ki.

A jogszabály indoklásában rámutatnak, hogy Székelyföld „egy sajátos történelmi régió, amely nagyfokú autonómiával rendelkezett”, függetlenül attól, hogy melyik országhoz tartozott, beleértve a kommunista rendszert is. A kezdeményezők a szubszidiaritás elvére hivatkoznak, és meglátásuk szerint minden közösségnek beleszólási joga kellene lennie az őket érintő dolgok tekintetében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Agerpres