2017. január 23., hétfő

Dragnea felháborítóan pofátlanul reagált a tüntetésekre

Az Amerikai Egyesült Államokból való hazatértekor „az alkotmányos rend elleni, nem engedélyezett tüntetés”, „egy újabb bányászjárás élén” találta az államfőt — írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt elnöke.


amnesztia, büntető törvénykönyv, Grindeanu-kormány, Klaus Iohannis, közkegyelem, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea — Fotó: Alexandru Dobre/Mediafax
Liviu Dragnea egy államcsíny kezdetének nevezte a közkegyelmi, illetve a büntetőtörvénykönyv módosítását célzó rendelettervezetek elleni tiltakozásokat.
Az államfő ma törvényen kívül helyezte magát, személyes érdekeit követve járt el, és alkotmányos aberrációkat követel: olyan rendeletek visszavonását, amelyeket még el sem fogadtak” — áll a pártelnök bejegyzésében.
Dragnea szerint az elmúlt napok eseményei államcsínyre emlékeztetnek.
Ez egy államcsíny kezdete. Iohannis elnök azt akarja, amit Băsescu is célul tűzött ki: hogy verje bilincsbe a demokratikus voksolás által legitimitást nyert hatalmat. Azt akarja, hogy Romániát továbbra is demokratikus legitimitás nélküli intézmények vezessék, a terror eszközeivel, a román emberek pedig ezen meg nem választott hatalom rabjai legyenek. A kampányban azt mondtam, azt szeretném, hogy az emberek szabadon élhessenek hazájukban, anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, lehallgatják, követik, zsarolják őket, vagy igazságtalanul járnak el velük. Nem vonom vissza eme szavaimat. Támogatom a korrupció elleni törekvéseket, de csak ha ezek a valódi korrupció ellen irányulnak” — írja még az SZDP elnöke.
Dragnea azt is hangsúlyozza: kérte a belügyminisztert, hívja vissza a csendőröket az SZDP székháza elől, ahol a tiltakozók gyülekeztek.
Az SZDP nem szorul védelemre. Az SZDP-t védik saját politikai eszméi, kormányprogramja és az állampolgárok támogatása. Biztosítok mindenkit afelől, hogy többé nem engedem meg Iohannisnak, hogy felborítsa az alkotmányos rendet, hogy hivatalos tisztségeinek bitorlásával, visszaélésszerűen részt vegyen a kormányüléseken, hogy társadalmi rendbontásra, erőszakra uszítson. Teljes egészében gyakorlatba kívánjuk ültetni kormányprogramunkat. Iohannis elnök önző politikai játszmáin túlmenően az embereknek jólétre és biztonságra van szükségünk” — írta bejegyzésében Liviu Dragnea.
Vasárnap este tüntetők tízezrei vonultak utcára országszerte a kormány közkegyelmi tervezete és a büntető törvénykönyv módosítása ellen tiltakozva. A bukaresti tüntetők között a tervezeteket nyíltan bíráló Klaus Iohannis államfő is megjelent.

A demonstrációkat biztosító csendőrség szerint sehol nem történt rendbontás, a Román Hírszerző Szolgálat pedig közleményben tiltakozott azok ellen a — SZDP-közeli hírtelevíziók által terjesztett - „rágalmak” ellen, melyek szerint a titkosszolgálat részt vett volna a tüntetések megszervezésében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Agerpres/MTI